Alfons van Heusden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Alfons (Alphonsus Josephus Hubertus) van Heusden (Amsterdam, 19302000) was een Nederlands illustrator en tekenaar. Daarnaast was hij jarenlang docent aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Zelf heeft hij de academie niet gevolgd. Hij heeft dat naar eigen zeggen gemist: "De sfeer waarin je met elkaar tot iets kunt geraken" (interview, 1997). Als docent vond hij dat illustratoren ook typografie moeten kunnen - "typografie is de natuurlijke omgeving van de tekening. Dus daar moet je ook een klein beetje verstand van hebben" (interview, 1997).

In 1980 verzorgde hij samen met Willem Wilmink het kinderboekenweekgeschenk Spook tussen spoken. De Gouden Penseel 1989 ontving hij voor het door hem ook gekalligrafeerde Dat rijmt, met tekst van Ivo de Wijs. Dat boek was daarnaast een van de best verzorgde boeken van 1988 - hij was ook vormgever. Met Ivo de Wijs maakte hij verder Groot, groter, Grootst, Even naar de brievenbus, en Roodkapje en de zeven geitjes. Hij illustreerde gedichten van Willem Wilmink (Dichter langs de huizen), en liedteksten van Ivo de Wijs (Hahaha je vader) en Jan Boerstoel (Last van goeie raad). Een tweetal boeken van Stichting de Roos werd door hem geïllustreerd; bij zeven andere boeken van de Roos verzorgde hij het ontwerp.

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam verwierven in 2011 een verzameling Van Heusden met onder meer boeken voor Uitgeverij Het Spectrum en De Arbeiderspers, en spellen voor Ravensburger, Jumbo en Egel.

Externe link[bewerken]