Alfonso Maria Fusco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De zalige Alfonso Maria Fusco (Angri, 23 maart 1839 – aldaar, 6 februari 1910) was een Italiaans priester en congregatiestichter. Don Alfonso Maria Fusco was de zoon van Aniello Fusco, een boer, en Giuseppina Schiavone. Alfonso's geboorte wordt toegeschreven aan de tussenkomst van de H. Alfonsus van Liguori, wiens graf bezocht werd door zijn ouders. Een pater-redemptorist verzekerde hun dat zij een zoon zouden krijgen die ze Alfonso zouden noemen. Twee maanden na zijn geboorte werd Alfonsus van Liguori heilig verklaard. Gelet op de bijzondere omstandigheden van zijn geboorte, werd hij door zijn ouders religieus opgevoed en aan priesters toevertrouwd. Hierdoor droomde Alfonso er van om priester te worden. Als kind speelde hij priester, droeg de mis op, zong kerkliederen en bouwde een altaar. Als kind had hij al een bijzondere interesse voor kinderen in nood. Alfonso ging binnen in het seminarie van Nocera dei Pagani in 1850. In deze periode had Alfonso een droom van Jezus Christus die hem opdroeg een instelling voor zusters te stichten voor weeskinderen. Msgr. Antonio Salomone, aartsbisschop van Salerno wijdde Alfonso Fusco in 1863 (Pinksteren).

Alfonso werd de stichter van de "zusters van Sint-Jan-de-Doper", ook bekend als de baptistine-zusters, met als missie het kerstenen, opvoeden en ondersteunen van de jeugd, in het bijzonder de meest arme en verlaten mensen. Alfonso betoonde voor hen een bijna vaderlijke bezorgdheid, wordt gezegd. Er circuleerden een tijd valse beschuldigingen over Alfonso, en bisschop Vitagliano trachtte hem te vervangen als directeur van de congregatie. Kardinaal Respighi, de vicaris van Rome, vroeg hem zelfs ontslag te nemen voor de goede zaak. Tot slot werd zijn naam gezuiverd, bleef aan als directeur en hielp de congregatie verder doorheen de eerste moeilijke jaren. Thans werkt de congregatie in 15 landen over de wereld.

Alfonso werd door paus Johannes Paulus II zalig verklaard in 2001. Zijn feestdag is op 6 februari. Hij is de patroonheilige van de stad Angri.