Alfred Defuisseaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Alfred defuisseaux
Cartoon van Alfred Defuisseaux, jonglerend met de cijfers van de statistieken voor arbeidsongevallen (deel van een pamflet)

Alfred Eloi Nicolas Defuisseaux (Bergen, 9 december 1843 - Nimy, 11 november 1901) was een Belgisch socialistisch politicus.

Levensloop[bewerken]

Defuisseaux was een zoon van de liberale senator Nicolas Defuisseaux. Hij promoveerde tot doctor in de rechten (ULB) maar behaalde ook een ingenieursdiploma, vestigde zich als advocaat. Hij streed voor het algemeen stemrecht.

Zoals zijn broer Léon Defuisseaux, werd hij sterk beïnvloed door de ideeën van Paul Janson, de vader van de liberale politicus Paul-Emile Janson. Defuisseaux was voorstander van de republiek en de algemene staking en werd uitgesloten uit de BWP vanwege zijn radicalisme. In 1886 stichtte hij een Parti socialiste républicain. In 1889 verzoende hij zich met de BWP en behoorde in 1894, net als zijn broer Léon, tot de eerste lichting volksvertegenwoordigers voor de BWP.

Defuisseaux was zeer populair bij de mijnwerkers, nadat hij er als advocaat was in geslaagd om als eerste een vergoeding voor een arbeidsongeval te bekomen.

Publicaties[bewerken]

  • Le Cathéchisme du Peuple, Cuesmes, 1886 , een succeswerk op weinig tijd verspreid op 300.000 exemplaren.
  • Mes procès, Brussel, 1886
  • Deuxième Catéchisme du Peuple, Brussel, 1886.
  • Le Cathéchisme de la femme du peuple, Wasmes, 1890.

Eerbetoon[bewerken]

De naam Alfred Defuisseaux wordt in Wallonië zeer in eer gehouden. Er is een Rue Alfred Defuisseaux onder meer in Binche, Boussu, Charleroi, Dour, Frameries, Grâce-Berleur, Grâce-Hollogne, Herstal, La Louvière, Loncin, Marcinelle, Quaregnon, Soumagne, Trivières en Wasmes.

Literatuur[bewerken]

  • Leo COLLARD, Histoire des temps héroïques, Brussel, 1931
  • A. DELATTRE, Alfred Defuisseaux. Un homme, une période, Brussel, 1959.
  • Maurice HAREZ, La vie extraordinaire d'Alfred de Fuisseaux, in: Le Peuple, 1 mei 1962.