Alfred Henry Maurer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alfred Henry Maurer
Zelfportret, 1896-1897
Zelfportret, 1896-1897
Persoonsgegevens
Geboren 21 april 1868
Overleden 4 augustus 1932
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Alfred Henry Maurer (New York, 21 april 1868 – aldaar, 4 augustus 1932) was een Amerikaans kunstschilder. Hij wordt gerekend tot het vroege Amerikaanse modernisme.

Leven en werk[bewerken]

Maurer was de zoon van een lithograaf van Duitse herkomst en werd aanvankelijk door zijn vader opgeleid. Later volgde hij lessen op de National Academy of Design, bij William Merritt Chase. In 1897 ging hij naar Parijs en studeerde aan de Académie Julian.

Maurer was een uiterst veelzijdig kunstenaar die gedurende zijn artistieke loopbaan vrijwel alle artistieke tendensen van zijn tijd beoefende. Zijn vroege werk, rond de eeuwwisseling, bestond voornamelijk uit genrestukken in een esthetische, realistische stijl. Hij had veel succes en ontving diverse prijzen. Zijn schilderij An Arrangement (1901) werd onderscheiden met de Carnegie International-prijs.

Na 1904 vond er een ommekeer plaats in het werk van Maurer, door zijn kennismaking met de Franse avant-gardekunst. Hij ging experimenteren met de verzadigde kleuren van het fauvisme, de formele theorieën van het kubisme en met andere moderne ontwikkelingen in de kunst. Hoewel hij minder succesvol was dan in zijn realistische periode bleef hij vaak exposeren, onder andere in Gallery 291 van Alfred Stieglitz te New York.

In 1914 keerde Maurer definitief uit Amerika terug en was lange tijd verbonden aan de Wye Gallery in New York. Zijn latere werk wordt gedomineerd door gestileerde, uitgerekte vrouwenfiguren, modernistische stillevens en landschappen.

Maurer pleegde zelfmoord in 1932, door ophanging, op 64-jarige leeftijd, kort na de dood van zijn vader. Hoewel hij bij zijn overlijden geen groot aanzien genoot wordt hij tegenwoordig gezien als een der belangrijkste vroege vertegenwoordigers van het Amerikaans modernisme.

Werk van Maurer in onder andere te zien in het Whitney Museum of American Art in New York. Veel werk is ook in privé bezit.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Robert Rosenblum e.a.: 1900: kunst op een keerpunt, Antwerpen, 2000. ISBN 90-6153-447-X
  • Daphne Anderson Deeds: Alfred Maurer: The First American Modern, University of Minnesota Press, 2003, ISBN 0-8166-4382-2

Externe links[bewerken]