Alfred Newton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfred Newton
Alfred Newton
Algemene informatie
Geboren 11 juni 1829
Genève, Zwitserland
Overleden 7 juni 1907
Cambridge, Engeland
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep zooloog, ornitholoog
Bekend van Newtons parkiet
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Alfred Newton (Genève in Zwitserland, 11 juni 1829 - Cambridge in Engeland, 7 juni 1907) was een Britse zoöloog en ornitholoog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Newton studeerde aan het Magdalene College van de Universiteit van Cambridge,waar hij in 1853 de graad van Bachelor of Arts haalde en ook zijn Master of Arts. Vanaf 1854 ondernam hij in opdracht van het Magdalene College talrijke reizen naar onder ander Lapland, IJsland, Spitsbergen, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika.

In 1866 werd hij de eerste hoogleraar in de dierkunde en vergelijkende anatomie in Cambridge. Deze functie bekleedde hij tot zijn dood in 1907.

Werk en nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 1858 behoorde Newton tot de mede-oprichters van de British Ornithologists' Union. Newton schreef een aantal boeken, vaak groots opgezette overzichtswerken zoals Zoology of Ancient Europe (1862), Ootheca Wolleyana (1864 begonnen), Zoology en A Dictionary of Birds. Verder schreef hij artikelen in wetenschappelijke tijdschriften zoals Ibis (1865–1870), The Zoological Record, Yarrell’s British Birds en de Encyclopædia Britannica .

Newton hield zich enig tijd bezig met de bestudering van uitgestorven vogelsoorten van de eilandengroep de Mascarenen. Zijn broer Edward Newton stuurde hem daarvoor botmateriaal. Aldus maakte hij studie van de dodo en de rodriguessolitaire (Pezophaps solitaria). In 1872 beschreef hij de Newtons parkiet (Psittacula exsul), een vogel die in 1875 uitstierf. In totaal beschreef Newton acht nieuwe vogelsoorten en nog drie ondersoorten waaronder de boomklevervanga (Hypositta corallirostris), roodbuiknewtonia (Newtonia brunneicauda) en de rodriguesrietzanger (Acrocephalus rodericanus).[1]

In 1870 werd Newton gekozen tot Fellow van de Royal Society. In 1900 ontving hij de Royal Medal voor zijn buitengewoon grote bijdragen aan de ornithologie en de zoögeografie. In datzelfde jaar kreeg hij ook de Linnean Medal van de Linnean Society of London.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]