Alfred Pennyworth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfred Pennyworth
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Batman #16 (april-mei 1943)
Bedenker(s) Bob Kane, Jerry Robinson
Gespeeld door William Austin, Eric Wilton, Alan Napier, Michael Gough, Michael Caine, Ian Abercrombie, Jeremy Irons, Sean Pertwee, Douglas Hodge, Andy Serkis
Stemacteur(s) Olan Soule, Bill Callaway, Clive Revill, Efrem Zimbalist jr., Alastair Duncan, David McCallum, Keith Ferguson, Alan Oppenheimer, Jim Piddock, Jeff Bennett, Martin Jarvis, Robin Atkin Downes, Steven Blum, JB Blanc, David Lodge, Nolan North, Brian George, Enn Reitel, Maurice LaMarche, Steven Weber, Hugh Fraser, Ralph Fiennes, Anthony Head, Tom Hollander, Gildar Jackson
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Alfred Thaddeus Crane Pennyworth
Thuiswereld Gotham City
Lid (geweest) van Batman Family
Secret Intelligence Service

Alfred Pennyworth is een personage uit de strips van DC Comics, met name de Batman series. Hij werd bedacht door Bob Kane en Jerry Robinson, en maakte zijn debuut in Batman #16 (april-mei 1943).

Personage[bewerken | brontekst bewerken]

Alfred is de butler en voogd van Bruce Wayne, en een van de weinigen die op de hoogte zijn van Batmans ware identiteit. In de huidige DC Comics-continuïteit zorgt Alfred al voor Bruce Wayne sinds diens ouders werden vermoord. Alfred vormt met zijn cynische en sarcastische persoonlijkheid ook geregeld een vrolijke noot in de strips.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Alfred voor het eerst in de strips verscheen was hij een aan overgewicht lijdende en gladgeschoren man. In de Batman-filmserie uit 1943 werd hij echter neergezet als een slanke man met een snor. DC wilde dat de stripversie van Alfred aan zou sluiten bij de filmversie, dus werd hij aangepast. Sindsdien is zijn uiterlijk vrijwel onveranderd gebleven.

In de oorspronkelijke strips was Alfred een gepensioneerde acteur en voormalig lid van de Secret Intelligence Service. Hij ging voor de familie Wayne werken na de dood van zijn vader. Aanvankelijk wilden Robin en Batman geen butler, maar uiteindelijk stonden ze toe dat Alfred voor hen ging werken. Alfred ontdekte niet veel later de geheime identiteiten van de twee, en werd nadien hun vertrouwenspersoon. Eenmaal werd hij echter door een slechte wetenschapper veranderd in een superschurk.

In de huidige continuïteit is Alfred al de butler van de Wayne-familie sinds Bruce nog een kind was. Hij heeft Bruce zelfs geholpen om Batman te worden.

Vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Alfred kan als voormalig acteur Batman geregeld bijstaan. Zo is hij in staat om Bruce Waynes stem perfect na te doen via de telefoon. Verder is hij bedreven in EHBO.

Hoewel hij niet zo goed is in vechten als Batman, kan Alfred zich over het algemeen goed verdedigen. Zo werd onthuld dat er al minstens 27 pogingen zijn gedaan hem te ontvoeren, die vrijwel allemaal door Alfreds eigen toedoen mislukten.

In huidige Batman-strips is Alfred ook thuis op het gebied van computers programmeren en mechanische aspecten.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]