Alfredo Palacio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfredo Palacio
Alfredo Palacio.jpg
Geboren 22 januari 1939, Guayaquil (Ecuador)
Partij partijloos
President van Ecuador
Ambtstermijn 20 april 2005 - 15 januari 2007
Voorganger Lucio Gutiérrez
Opvolger Rafael Correa
Partner María Beatriz Paret
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Luis Alfredo Palacio González (Guayaquil, 22 januari 1939) was van 20 april 2005 tot 15 januari 2007 president van Ecuador.

Voor zijn presidentschap[bewerken | brontekst bewerken]

Alfredo Palacio studeerde geneeskunde en specialiseerde zich in de cardiologie. Zijn opleiding volgde hij in zijn geboorteplaats Guayaquil, en in de Amerikaanse steden Cleveland en Saint Louis. Vervolgens werd hij in Guayaquil universitair docent in de cardiologie. In 1980 richtte Palacio het nationaal instituut voor de cardiologie op (INCAP: Instituto Nacional de Cardiología Alfredo Palacio), en hij werd er de directeur van.

Van 1994 tot 1996 was Palacio minister van volksgezondheid, onder president Sixto Durán-Ballén. Ecuador had te kampen met epidemieën van onder andere cholera en waterpokken, en Palacio zette zich in om de financiën te krijgen om deze ziekten te bestrijden.

Presidentschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 werd Palacio gekozen tot running mate van Lucio Gutiérrez. Toen Gutiérrez president werd, kreeg Palacio de functie van vicepresident. Palacio zelf heeft echter altijd verklaard dat hij geen politicus is, aangezien hij geen enkele politieke partij aanhangt. Hij stelde zich steeds onafhankelijk op en de goede relatie tussen Gutiérrez en Palacio duurde niet erg lang. Als vicepresident leverde Palacio vaak kritiek op de regering-Gutiérrez. Palacio meende dat er meer aandacht moest zijn voor een sociaal beleid. Het kwam zo ver dat Palacio weigerde om nog met president Gutiérrez te vergaderen zo lang er geen discussie zou worden gevoerd over het sociale beleid en over de uitvoering van de verkiezingsbeloftes uit 2002. Hij beschuldigde de president van dictatoriale neigingen. Al lang voordat er sprake was van een afzetting van de president werd Palacio genoemd als mogelijk alternatief voor Gutiérrez.

Op 20 april 2005 stemde het parlement de president weg, en de vicepresident volgde hem op. Hij bracht het land tot rust en verzoende de regering met de rechterlijke macht. Maar toen hij in april 2006 een vrijhandelsovereenkomst wilde sluiten met de VS, kwamen de indianen in de landprovincies in opstand. Palacio moest in vijf provincies de noodtoestand uitroepen. Bij de verkiezingen van oktober 2006 won opnieuw een linkse kandidaat. Op 15 januari 2007 droeg Palacio de macht over aan Rafael Correa.

Voorganger:
Lucio Gutiérrez
President van Ecuador
2005-2007
Opvolger:
Rafael Correa