Algarve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Região do Algarve

De Algarve (IPA: aɫˈɡaɾv(ɨ), verouderd: Algarvië) was de zuidelijkste van de 11 provincies waarin Portugal tot 1976 was ingedeeld. Nadien is Portugal ingedeeld in districten. De voormalige provincie Algarve valt samen met het huidige district Faro. Dit bestrijkt de gehele breedte van de zuidkust en de hoofdstad ervan is de stad Faro[1].

In het noorden wordt de Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana, een grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan.

De naam Algarve is afkomstig uit de tijd van de Moorse bezetting van het Iberisch Schiereiland, de streek werd toen "Gharb al-Ândalus" of ook "het westen van Andalusië" genoemd. Het Arabische "Al-Gharb" betekent "het westen".

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Strand in Lagos.
Praia da Marinha
in de buurt van de stad Lagoa, een populair strand.

Het landschap van de Algarve is zeer gevarieerd. De kust kent ten westen van Faro de welbekende rotsformaties met kleine strandjes en ten oosten van Faro lagunes en kilometerslange zandige stranden.

In de ruim 80 km lange kuststrook ten westen van Faro met plaatsen als Albufeira, Portimão en Lagos is toerisme bijzonder belangrijk, maar is minder druk dan de drukte van de Spaanse costa´s. Steden als Lagos en Faro hebben een oude binnenstad en ook Albufeira heeft zijn klassieke gevoel behouden doordat er geen extreme hoogbouw heeft plaatsgevonden. Het heuvelachtige binnenland van de Algarve ligt vlak achter de kust en is nog vrijwel onaangetast. Het hoogste punt in de Algarve is de Fóia met 902 meter. De bosbranden die in de zomer in Portugal nogal eens voorkomen bereiken zelden of nooit de Algarve.

Op bepaalde punten aan de kust van de Algarve is een heus waddengebied, dat bij vloed overstroomt. Bij vloed is het water diep genoeg om in te varen.

Weerbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

De gemiddelde temperatuur is in de zomer ongeveer 23 °C en in de winter 14 °C, de gemiddelde zeewatertemperatuur in de zomer ongeveer 21 °C, en in de winter 15 °C.

De Algarve is geliefd bij overwinteraars vanwege het zachte klimaat en de overweldigende hoeveelheid zon, ook in de winter. Daarnaast roemen medici de gezonde lucht in de Algarve, door de afwezigheid van industrie, en de voortdurende verversing van lucht vanuit de oceaan.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Algarve op Wikimedia Commons.