Algarve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Algarve in Portugal.

De Algarve (IPA: aɫˈɡaɾv(ɨ), verouderd: Algarvië) was de zuidelijkste van de 11 provincies waarin Portugal tot 1976 was ingedeeld. Nadien is Portugal ingedeeld in districten. De voormalige provincie Algarve valt samen met het huidige district Faro. Dit bestrijkt de gehele breedte van de zuidkust en de hoofdstad ervan is de stad Faro[1].

In het noorden wordt Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana, een grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan.

De naam Algarve is afkomstig uit de tijd van de Moorse bezetting van het Iberisch Schiereiland, de streek werd toen "Gharb al-Ândalus" of ook "het westen van Andalusië" genoemd. Het Arabische "Al-Gharb" betekent "het westen".

Landschap[bewerken]

Strand in Lagos.
Praia da Marinha
in de buurt van de stad Lagoa, een populair strand.

Het landschap van Algarve is zeer gevarieerd. De kust kent ten westen van Faro de welbekende rotsformaties met kleine strandjes en ten oosten van Faro lagunes en kilometerslange zandige stranden.

Terwijl de ruim 80 km lange kuststrook ten westen van Faro met plaatsen als Albufeira, Portimão en Lagos vrijwel geheel ingesteld is op toerisme, is het heuvelachtige binnenland nog vrijwel onaangetast. Het hoogste punt in de Algarve is de Fóia met 902 meter. Dit binnenland bestaat echter voor een deel uit afgebrande (naald)bossen door bosbranden uit het recente verleden.

Op bepaalde punten aan de kust van Algarve is een heus waddengebied, dat bij vloed overstroomt. Bij vloed is het water diep genoeg om in te varen.

Galerij[bewerken]

Weerbeeld[bewerken]

De gemiddelde temperatuur is in de zomer ongeveer 23 °C en in de winter 14 °C, de gemiddelde zeewatertemperatuur in de zomer ongeveer 21 °C, en in de winter 15 °C.

De Algarve is geliefd bij overwinteraars vanwege het zachte klimaat. Vanuit zee staat er vaak een stevige, verkwikkende bries.