Algemene begraafplaats Noordwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gemeentelijke begraafplaats Noordwijk
Zicht op het vierkante oude gedeelte
Plaats Noordwijk (ZH)
Ligging 52° 14′ NB, 4° 26′ OL
Gesticht in 1829
Uitbreiding(en) 1931
Restauratie(s) 1950
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  511981
Architectuur en landschap
Architect(en)  Salomon van der Paauw
Aanleg  Timotheus van Paddenburg (Warmond)
Diversen
Eigenaar  Gemeente Noordwijk
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Gemeentelijke begraafplaats Noordwijk is een algemene begraafplaats, gelegen aan de Oude Zeeweg 32 in de kustplaats Noordwijk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.[1] De begraafplaats is aangelegd in 1829; het ontwerp is van Salomon van der Paauw, stadsarchitect van Leiden. Het oudste gedeelte is ommuurd en vrijwel vierkant. In 1931 werd de begraafplaats uitgebreid: aan de west- en noordkant werden terrassen in de duinen aangelegd.

Rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats als zodanig, en enkele objecten op de begraafplaats hebben de status van Rijksmonument:

Bekende namen[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze begraafplaats liggen enkele bekende personen begraven, zoals:

Oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Cross of Sacrifice

Op de begraafplaats liggen 135 doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest. Er zijn 81 graven uit de Eerste Wereldoorlog; daaronder zijn 54 Britse zeelieden waarvan de identiteit onbekend is (24 van hen hebben een individueel graf, de overigen liggen in graven met vijf tot tien doden en zijn in 1920 herbegraven). Er zijn 52 graven uit de Tweede Wereldoorlog; van 19 is de identiteit onbekend. Er liggen ook twee Poolse vliegeniers, waarvan er een onbekend is.

Op de begraafplaats staat een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Het is uitgevoerd in natuursteen, en er is een bronzen zwaard op aangebracht. Het herdenkingskruis is in eerste instantie gemaakt voor de Engelse zeelieden (militairen) uit de Eerste Wereldoorlog, die in 1920 werden herbegraven, vlak bij het herdenkingskruis. Het kruis kreeg jaren later de tekst; "WWII their name liveth for evermore".

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]