Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij, afgekort ABOP, is een politieke partij in de Republiek Suriname. Hij werd in 1991 opgericht. Voorzitter is Ronnie Brunswijk en ondervoorzitter M. Cambiel. De partij deed in 1991 en in 1999 mee aan de verkiezingen, maar behaalde geen zetels in De Nationale Assemblee. In 2005 besloot de partij een samenwerking aan te gaan met Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP)) en SEEKA om gezamenlijk aan de verkiezingen deel te nemen. Deze bundeling van drie partijen wordt de A-Combinatie werd genoemd. De combinatie boekte succes en behaalde vijf zetels. Ronnie Brunswijk werd gekozen in het district Marowijne.

Doelen[bewerken]

Volgens de website van de ABOP staat de partij voor bevrijding uit armoede en voor ontwikkeling van het volk en de staat Suriname. De langetermijndoelstelling is dat Suriname tot de top 50 van landen in de wereld behoort in 2030 en tot de top 30 in 2050 qua gezondheidszorg, educatie, bruto binnenlands product en welzijn. Dit wil men bereiken door het opbouwen van een economie die toekomstgericht is en alle Surinamers naar een hoger niveau kan tillen, het creëren van goed betaalde banen in de particuliere sector, de groei van de middenklasse, het uitbreiden van de strijd tegen armoede en het verbeteren van onderwijs en de gezondheidszorg in de Republiek.[1]

Verkiezingen van 2005[bewerken]

A-Combinatie ging na de uitslag van de verkiezingen een samenwerking aan met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling en DA’91.

De ABOP mocht de ministerspost op Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) invullen. De eerste vrouwelijke minister van Marron-afkomst werd benoemd in deze functie.

Verkiezingen van 2010[bewerken]

In 2010 deed ABOP weer mee aan de verkiezingen in A-Combinatie verband. De ABOP behaalde toen drie zetels, ongeveer 6000 stemmen. De ABOP ging vervolgens een samenwerkingsverband aan met de Nationale Democratische Partij (NDP), van Desi Bouterse. Samen met de Pertjajah Luhur onder leiding van Paul Somohardjo vormden ze de regeringscoalitie. Bouterse werd tot president benoemd en het werd aan de ABOP overgelaten om het vicepresidentschap in te vullen. De positie ging naar Robert Ameerali, die tot dan toe geen lid van de ABOP was.

Ditmaal mocht de ABOP de ministersposten op Transport, Communicatie en Toerisme, Regionale Ontwikkeling, Justitie en Politie en Handel en Industrie invullen.

Verkiezingen van 2015[bewerken]

In 2015 stelde ABOP voor het eerst in elk van de 10 districten van de Republiek Suriname een kandidaat voor De Nationale Assemblee. Dit gebeurde wederom in A-Combinatie verband, ditmaal met de politieke partijen PDO van Waldi Nain en KTPI onder leiding van Willy Soemita. In 2015 kreeg de ABOP ongeveer 25.000 stemmen. Ditmaal was er geen sprake van samenwerking met de NDP, omdat deze partij 26 zetels behaalde, hetgeen een meerderheid in het parlement betekende.

ABOP zit sinds 2015 met vijf parlementariërs in de oppositie, Dinotha Vorswijk vertegenwoordiger van district Sipaliwini, Edward Belfort vertegenwoordiger van district Paramaribo, Ronnie Brunswijk vertegenwoordiger van district Marowijne, Marinus Bee vertegenwoordiger van district Marowijne en Diana Pokie vertegenwoordiger van district Brokopondo. Dankzij de 25.000 stemmen die ABOP in 2015 behaalde zijn zij na de NDP en de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) in grootte de derde politieke partij van Suriname.