Algemene Chinese Vereniging in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Algemene Chinese Vereniging in Nederland
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 旅荷华侨总会
Traditioneel 旅荷華僑總會
Pinyin lǚhé huáqiáo zǒnghuì
Jyutping (Standaardkantonees) leoi5 ho4 waa4 kiu4 zung2 wui6
Standaardkantonees Lěuj Hǒh Waa K'ǐew Chǒng Wǒei
Yale (Standaardkantonees) leui5 ho4 wa4 kiu4 jung2 wui6
Letterlijke vertaling Hoofdvereniging van overzeese Chinezen in Nederland
Andere benamingen ACV

De Algemene Chinese Vereniging in Nederland is de belangrijkste en oudste Chinese vereniging van Nederland. Op 27 november 2017 viert de vereniging haar 70-jarig bestaan. Ten tijde van Republiek China, was de vereniging Kwo Min Tanggetint, maar nadat Volksrepubliek China werd opgericht, speelde communisme een belangrijke rol in de vereniging en werd het een zeer progressieve vereniging. Desondanks is het toch een groot voorstander van koningin Beatrix. De vereniging richt feesten en inzamelingsacties op, die meestal betrekking hebben tot de Chinese cultuur of Volksrepubliek China. Grote inzamelingsacties waren onder andere voor de grote aardbeving bij Tangshan en de bouw van de Wenzhou University.

De ACV heeft een aantal regionale afdelingen die een eigen bestaan leven. De succesvolste regionale afdeling is de Algemene Chinese Vereniging (Limburg).

Verder beheert de ACV een aantal Chinese scholen in Nederland.

De vereniging heeft nu ongeveer 1100 leden en Yongshow Zhang, 张永首 is de huidige voorzitter.

Geschiedenis[bewerken]

op 27 november 1947 richtte meneer Zhong (忠) en andere Chinezen de Ouhai geboortestreekvereniging 瓯海同乡会, die voor Chinezen was met als jiaxiang Ouhai had, op.

Op 1 oktober 1952 werd voor de eerste keer de vlag van Volksrepubliek China gehesen op het Europese vasteland. In 1963 veranderde de verenigingsnaam van Ouhai geboortestreekvereniging naar Ouhai overzeese Chinese vereniging 瓯海华侨会.

Acht jaar later veranderde het weer van verenigingsnaam. Op 17 augustus 1977 kwam de eerste Overzeese Chinezen Bulletin. De vereniging heette voortaan Algemene Chinese Vereniging in Nederland. In 1980 richtte de vereniging de Chinees-Nederlandse sportvereniging op. Een jaar later werd door de ACV het 70-jarige jubileum van de Xinhai-revolutie gevierd.

In mei 1996 werd voor de tiende keer de bestuurszakenvergadering van de ACV gehouden. In 1999 gaf de vereniging een schilderij van H.K.H. Beatrix der Nederlanden aan de koningin. Op 27 november 2007 werd in het Beatrix Theater in Utrecht het zestigjarige bestaan van de vereniging gevierd, de toegang was gratis.

Sinds 1 juli 2008 heeft de Algemene Chinese Vereniging in Nederland een nieuwe verenigingshuis.

Chinese scholen[bewerken]