Algemene Muzikale Vorming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Algemene Muzikale Vorming (AMV) is een korte vooropleiding voor kinderen tussen de 4 en de 9 jaar in Nederland en 8 en de 12 jaar in Vlaanderen, voordat zij een muziekinstrument kiezen om op een muziekschool te leren bespelen. AMV duurt normaal gesproken twee (Nederland) dan wel vier (Vlaanderen) jaar, en tijdens deze periode leren kinderen noten lezen en instrumenten onderscheiden, op de meeste muziekscholen met behulp van instrumenten.

AMV wordt op vrijwel alle Vlaamse en Nederlandse muziekscholen gedoceerd.

In Nederland varieert de vorm en organisatie per muziekschool. Het is de laatste decennia niet meer verplicht om met AMV te beginnen. Op veel muziekscholen kan er al vanaf 4-jarige leeftijd met een instrument begonnen worden.

In Vlaanderen begint men ten vroegste op 8 jaar, er is voor nog jongere kinderen "artistieke initiatie" (2 jaar), en volgt men na één jaar AMV ook een individueel instrument. Na vier jaar AMV volgen drie jaar AMC, "Algemene muzikale cultuur", waar naast notenleer ook muziekgeschiedenis, harmonieleer en muziekinterpretatie aan bod komen.