Algemene Spaar- en Lijfrentekas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ASLK-spaarboekje van voor het computertijdperk.

De Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK, Duits: Allgemeine Spar- und Rentenkasse of ASRK; Frans: Caisse générale d'épargne et de retraite of CGER) was een Belgische openbare instelling, die na 1980 een privaat bankstatuut kreeg en omgevormd werd tot een bank.

De ASLK werd opgericht in 1865 als een openbare instelling uit een fusie met de in 1850 opgerichte Lijfrentekas (Caisse de Retraite) en kreeg van de toenmalige liberale minister van Financiën (Walthère Frère-Orban) twee belangrijke functies mee:

  • het verbeteren van de materiële situatie van de sparende kleine man
  • het aantrekken van zo veel mogelijk slapend kapitaal om dat te herbeleggen in de economie

Vanaf het begin stelde de Nationale Bank van België haar loketten in Brussel en in de provincie ter beschikking van de ASLK. Het eerste bijkantoor werd eind 1866 in Lokeren geopend. In 1870 begonnen de postkantoren met het inzamelen van spaargeld. De ASLK mag vanaf 1889 hypotheekleningen verstrekken waarvan de terugbetaling door levensverzekeringen was gedekt. Hiermee was de ASLK de eerste bank-verzekeraar.

De meerderheid van de Belgen van een zekere leeftijd, kent de ASLK als de instelling van het schoolsparen. Met het schoolsparen gaf men elke week zijn spaargeld aan de onderwijzer(es) om het te deponeren bij de ASLK.

De ASLK nam eind jaren tachtig een participatie in Banque UCL, het latere Fortis Bank Luxembourg. Eind 1992 wordt het belang verhoogd en werd ASLK meerderheidsaandeelhouder.

In 1992 werd de ASLK opgesplitst in twee naamloze vennootschappen: ASLK-Bank en ASLK-Verzekeringen. Deze verandering werd onder andere door de realisatie van de Europese eenheidsmarkt tot stand gebracht, die als doel had concurrentie te stimuleren.

In 1993 werd de helft van het kapitaal van de ASLK-Bank en ASLK-Verzekeringen verkocht aan de Fortis-groep. Het was onder meer toenmalig minister van Begroting en Wetenschappelijk onderzoek, Guy Verhofstadt, die tijdens Martens VI ijverde voor een privatisering van de ASLK. Twee jaar later werd de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) overgenomen. In 1998 kwam ASLK volledig in handen van Fortis. Een jaar later ontstond de Fortis Bank uit de fusie van de Generale Bank en de ASLK in België, en van de Generale Bank Nederland, VSB Bank en MeesPierson in Nederland.

Fortis Bank België gaat verder onder de naam BNP Paribas Fortis en maakt sinds 2009 onderdeel uit van de Franse bank BNP Paribas.

Zie ook[bewerken]