Algemene Spaar- en Lijfrentekas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Algemene Spaar- en Lijfrentekas
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK, Duits: Allgemeine Spar- und Rentenkasse of ASRK; Frans: Caisse générale d'épargne et de retraite of CGER) was een Belgische openbare instelling die na 1980 werd omgevormd tot een private bank en daarna overgenomen werd door Fortis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1865 werd de ASLK opgericht als een openbare instelling uit een fusie met de in 1850 opgerichte Lijfrentekas (Caisse de Retraite) en kreeg van de toenmalige liberale minister van Financiën (Walthère Frère-Orban) twee belangrijke functies mee:

  • het verbeteren van de materiële situatie van de sparende kleine man
  • het aantrekken van zo veel mogelijk slapend kapitaal om dat te herbeleggen in de economie

De Nationale Bank van België stelde haar loketten in Brussel en in de provincie ter beschikking. In 1866 werd het eerste bijkantoor geopend in Lokeren. In 1870 begonnen de postkantoren met het inzamelen van spaargeld.

In 1888 werd beslist om een nieuwe hoofdzetel te bouwen aan de Wolvengracht in Brussel.[1] Vanaf 1889 verstrekte de ASLK hypothecaire leningen waarvan de terugbetaling door levensverzekeringen was gedekt en werd zo de eerste bank-verzekeraar. De instelling werd ook bekend met het schoolsparen[2] waarbij men elke week spaargeld gaf aan de onderwijzer(es) om het te deponeren bij de ASLK.

Privatisering[bewerken | brontekst bewerken]

Midden jaren 1980 ijverden de regering-Martens VI met minister van Begroting en Wetenschappelijk onderzoek Guy Verhofstadt voor de privatisering van de ASLK. Eind jaren 1980 nam de bank een participatie in Banque UCL, het latere Fortis Banque Luxembourg. Eind 1992 werd dit belang verhoogd en werd de ASLK meerderheidsaandeelhouder. Dat jaar werd de ASLK opgesplitst in twee naamloze vennootschappen: ASLK-Bank en ASLK-Verzekeringen. Deze verandering kwam er mee onder invloed van de realisatie van de Europese eenheidsmarkt die de concurrentie moest stimuleren.

Overname door Fortis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 werd de helft van het kapitaal van de ASLK-Bank en ASLK-Verzekeringen verkocht aan de Fortis-groep. Twee jaar later werd de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) overgenomen. In 1998 kwam ASLK volledig in handen van Fortis. In 1999 ontstond Fortis Bank uit de fusie van de Generale Bank en de ASLK in België en Generale Bank Nederland, VSB Bank en MeesPierson in Nederland.

Val van Fortis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze bank ging ten onder tijdens de kredietcrisis (2007 - 2011) maar werd met staatssteun gered om sinds 2009 verder te gaan als BNP Paribas Fortis als onderdeel van de Franse bankgroep BNP Paribas.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]