Algemene Veen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Algemene Veen
Natuurgebied
Algemene Veen (Nederland (hoofdbetekenis))
Algemene Veen
Situering
Locatie Gelderland
Coördinaten 52° 28′ NB, 6° 5′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Hattem
Informatie
Oppervlakte 0,9 km²
Beheer Geldersch Landschap

Het Algemene Veen ligt in de Gelderse gemeente Hattem. Het ten zuidoosten van de stad Hattem nabij de rivier de IJssel en het Apeldoorns Kanaal liggende gebied is een restant van de Hattemse broekgronden. Sinds 2000 is Het Geldersch Landschap eigenaar van het natuurgebiedje. Het Algemene Veen bevat zowel bos en heide als kolken.

Geschiedenis[bewerken]

In het Algemene Veen is een klein reservaat met een grote variatie aan biotopen. Er liggen enkele zandige hoogten en kolken die ontstaan zijn doordat de rivier plaatselijk de dekzandruggen doorbrak, ook loopt er een dijkje door het gebied. Waarschijnlijk was het ooit een cadeau van de Hertog van Gelre aan de stad Hattem. De nabij gelegen Hoenwaard was al in 1401 in gebruik als weidegrond. In de 19e eeuw bevond zich bij de Daendelskolk een rustplaats voor rondtrekkende zigeuners.

Flora[bewerken]

Naast kolken en loofbos zijn de met heide en jeneverbesstruweel begroeide zandige hoogten een belangrijk onderdeel van het Algemene Veen. Men laat er jaarlijks gedurende een beperkte periode een kudde Veluwse heideschapen grazen, zodat de heide niet dichtgroeit met opslag. De dicht bij elkaar staande zeer oude jeneverbesstruiken werden al in 1938 door de bekende botanicus Heimans beschreven. Het beheer is vooral gericht op bescherming van deze kwetsbare en daardoor zeldzame inlandse conifeer. Bij de Daendelskolk komen onder andere borstelgras en wateraardbei voor. Verder bestaat het gebied vooral uit gemengd eiken en beukenbos.

Fauna[bewerken]

In het bos leven reeën en konijnen, ook de vos wordt in het gebied gesignaleerd. Spechten zijn er in grote aantallen. en er worden ook ijsvogels en reigers waargenomen. De door Heimans in 1938 gevonden knoflookpad komt nu niet meer voor. De pad is in 1994 voor het laatst gesignaleerd. Het terrein is in principe nog wel geschikt voor de soort. Vanaf het jaar 2000 zijn verschillende beheermaatregelen genomen om hervestiging van de knoflookpad, die als zeer zeldzaam op de rode lijst staat, te bevorderen.

Externe link[bewerken]