Algemene Waterschapspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Algemene Waterschapspartij
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter ir. Ron van Megen[1]
Geschiedenis
Opgericht 15 november 2007
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Website https://www.algemenewaterschapspartij.nl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke organisatie die in 2007 is opgericht om vanuit maatschappelijke betrokkenheid deel te nemen aan de Waterschapsverkiezingen 2008 en het besturen van de waterschappen in Nederland. De partij streeft ernaar de waterschappen te behouden als democratische, functionele organisatie die excelleert in kwalitatief hoogstaand en doelmatig waterbeheer.

Geschiedenis[bewerken]

De Algemene Waterschapspartij (AWP) is op 15 november 2007 opgericht te Amsterdam op initiatief van Peter Vonk en Henk Wesselius, twee toenmalige bestuursleden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, en Eric Oosterom. Sinds 2008 is het ledenaantal van de vereniging gegroeid naar inmiddels zo'n 250 leden. In 2015 gaf Vonk de voorzittershamer over aan Ger de Jonge, die het bestuur vormde met Hans Middendorp, Jan van Oorschot, Anita Slaats-Damen, Jeroen Peeters en Jaap van Dam. In 2018 is De Jonge opgevolgd door Ron van Megen, die het bestuur vormt met Hans Middendorp, Van Oorschot en Wim van de Kieft.

Waterschapsverkiezingen 2008[bewerken]

De partij deed in november 2008 met bijna 200 kandidaten in 22 van de 27 waterschappen mee aan de waterschapsverkiezingen. De AWP werd de op vier na grootste partij met 32 zetels (van de in totaal 502), verdeeld over 18 waterschappen. De partij had sinds 8 januari 2009, de dag waarop de nieuwe besturen geïnstalleerd zijn, waaronder de 32 AB-zetels twee heemraden (aangegeven met 'DB' van 'dagelijks bestuur'). In april 2009 verloor de partij in Regge en Dinkel door afscheiding een AB-zetel. Door de fusie van Veluwe en Vallei en Eem verloor de AWP haar DB-zetel.

Waterschapsverkiezingen 2015[bewerken]

Bij de waterschapsverkiezingen in 2015 werd hetzelfde aantal zetels behaald als in 2008: 30 zetels. Begin 2018 splitsten twee zetels van de AWP Delfland zich af, waardoor de AWP bij dit waterschap nog 2 van de 4 bij de verkiezingen behaalde zetels overhield. De AWP zetels zijn:

Externe link[bewerken]