Algemene Waterschapspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke organisatie die in 2007 is opgericht om vanuit maatschappelijke betrokkenheid deel te nemen aan de Waterschapsverkiezingen 2008 en het besturen van de waterschappen in Nederland. De partij streeft ernaar de waterschappen te behouden als democratische, functionele organisatie die excelleert in kwalitatief hoogstaand en doelmatig waterbeheer. Zij is als enige landelijke lijst niet verbonden met bestaande politieke partijen en zegt nadrukkelijk op te komen voor de belangen van de inwoners van steden en dorpen, terwijl andere partijen opkomen voor de agrarische of natuurbelangen.[bron?]

Oprichtingsgeschiedenis[bewerken]

De Algemene Waterschapspartij (AWP) is op 15 november 2007 opgericht te Amsterdam op initiatief van Peter Vonk en Henk Wesselius, twee toenmalige bestuursleden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Sinds 2008 heeft de vereniging zo'n 200 leden.

Waterschapsverkiezingen 2008[bewerken]

De partij deed met bijna 200 kandidaten in 22 van de 27 waterschappen mee aan de waterschapsverkiezingen in november 2008. Bij de verkiezingen werd de AWP de op vier na grootste partij met 32 zetels (van de in totaal 502), verdeeld over 18 waterschappen. De partij had sinds 8 januari 2009, de dag waarop de nieuwe besturen geïnstalleerd zijn, waaronder de 32 AB-zetels twee heemraden (aangegeven met 'DB' van 'dagelijks bestuur'). In april 2009 verloor de partij in Regge en Dinkel door afscheiding een AB-zetel. Door de fusie van Veluwe en Vallei en Eem verloor de AWP haar DB-zetel. De 30 AWP zetels zijn:

Externe link[bewerken]