Ali Campbell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ali Campbell
Ali Campbell met UB40 in 2004
Ali Campbell met UB40 in 2004
Algemene informatie
Volledige naam Alistair Ian Campbell
Geboren 15 februari 1959
Geboorteplaats Birmingham
Land Verenigd Koninkrijk
Werk
Genre(s) Reggae
Beroep zanger
Act(s) UB40
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Alistair Ian Campbell (Birmingham (Engeland), 15 februari 1959) is een Brits zanger. Hij was voorheen de frontman en mede-oprichter van de reggaeformatie UB40.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Ali, zoon van de Schotse folkzanger Ian Campbell, groeit op in het multiculturele Birmingham met zijn broers Robin en Duncan. Op jonge leeftijd gaat hij van school om in een chocoladefabriek te werken. Hierover zegt hij in 1982: "Na een paar jaar kon ik geen reep meer zien en besloot ik om lange tijd niets uit te voeren. Iedereen moet het recht hebben om niet te (hoeven) werken".

UB40[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie UB40 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op zijn verjaardag gaat Ali op de vuist met iemand die zijn favoriete muziekstijl reggae afkraakt; hij raakt bijna zijn linkeroog kwijt en van de schadevergoeding die hij krijgt worden de instrumenten gekocht voor de oprichting van UB40. Ali wordt de voornaamste zanger en gitarist van een band die sociaalpolitieke onderwerpen aansnijdt maar naarmate het succes toeneemt steeds meer krediet verspeelt bij de reggaepuristen

Solocarrière[bewerken]

In de jaren 90 koopt Campbell (net als saxofonist Brian Travers) een tweede huis op Jamaica; hij sticht er een platenlabel (Kuff) waarop hij in 1995 z'n eerste solo-album uitbrengt. Van Big love worden een paar singles van getrokken maar Campbell weigert op promotietour te gaan; iets waar hij later spijt van krijgt.

In 2007 neemt Campbell z'n tweede solo-album, Running free, op waarop hij voornamelijk duetten zingt met artiesten van formaat; en ditmaal doet hij wel aan promotie. Speciaal voor hem wordt de release van het nieuwe album van UB40-album (24/7) uitgesteld, maar dan op 25 januari 2008 wordt bekendgemaakt dat Campbell uit de band stapt omdat hij zich niet kan vinden in de zakelijke beslissingen van de afgelopen jaren.

De anderen zijn er echter van overtuigd dat hij gewoon een solocarrière verkiest boven de band; vlak daarna stapt ook toetsenist Michael Virtue op uit onvrede met het management en sluit hij zich aan bij de band van Campbell.

Running free levert Campbell z'n eerste Engelse top 10 album op sinds Labour of love III terwijl 24/7 op de 81ste plaats blijft steken. Op 30 augustus 2008 komt hij naar de Melkweg om 1 mei 2009 terug te keren in de Amsterdamse Borchland met in het voorprogramma de Nederlandse formatie Beef. Een maand later verschijnt zijn derde solo-album Flying high.

In 2011 verschijnt Great British songs waarop hij popnummers uit zijn jeugd covert.

Eind 2013 worden Campbell en Virtue met hun ex-collega Terence 'Astro' Wilson herenigd; de trompettist/toaster heeft UB40 verlaten vanwege het 'country'-album Getting over the storm en gebrek aan communicatie. Ze beginnen hun eigen UB40 en nemen een album op met zowel covers als eigen materiaal. Silhouette verschijnt 6 oktober 2014, maar staat op naam van Ali Campbell.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Big love 1995 24-06-1995 50 11
Running free 16-11-2007 - - -
Flying high 19-06-2009 11-07-2009 81 1