Alice Boughton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alice Boughton met kind, door Imogen Cunningham

Alice Boughton (Brooklyn (New York), 14 mei 1866 of 1867 - 21 juni -1943) was een Amerikaans fotografe.

Leven en werk[bewerken]

Boughton was de dochter van een advocaat en studeerde aan de private kunstacademie Pratt Institute. Daar kwam ze in contact met de fotografie en leerde onder andere Gertrude Käsebier kennen, wier assistent ze even werd. In 1890 opende ze haar eigen portretstudio aan East 23rd Street in New York. In 1901 studeerde ze kunst te Rome en fotografie in Parijs, alwaar ze opnieuw met Käsebier samenwerkte in haar zomerstudio. Vanaf die tijd had ze veel succes op exposities, onder andere in Art Gallery 291 van Alfred Stieglitz. Stieglitz maakte haar in 1906 ook lid van de artistieke fotografievereniging Photo-Secession. In 1909 werden een aantal van haar foto’s gepubliceerd in het baanbrekende kunstfototijdschrift Camera Work. Ondertussen ging ze door met exposeren, over de hele wereld, onder andere in Londen, Parijs, Wenen en Den Haag.

Behalve als picturalistisch kunstfotografe maakte Boughton ook internationaal naam als portretfotografe. Ze portretteerde tal van vooraanstaande kunstenaars en acteurs, waaronder Eugene O'Neill, John Butler Yeats, William Butler Yeats, Henry James, Walter de la Mare, G. K. Chesterton, Maxim Gorky, John Burroughs, Ruth St. Denis, Eleonora Duse, Yvette Guilbert, Albert Pinkham Ryder, George Arliss en Robert Louis Stevenson. Haar portret van de laatste inspireerde John Singer Sargent tot zijn bekende schilderij van de beroemde schrijver van Schateiland.

Vanaf de jaren twintig werkte Boughton nauw samen met kunstdocente Ida Haskell (1861-1932), die ze als leerling al had leren kennen tijdens haar Pratt-tijd. In 1926 maakte ze met haar een uitgebreide reis door Europa. In 1931 sloot ze haar fotostudio en ging ze samen met Haskell op Long Island wonen. Boughton overleed in 1943 aan longontsteking.

Veel van Boughtons werk bevindt zich momenteel in het Metropolitan Museum of Art, de National Portrait Gallery te Londen en in het George Eastman House.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]