Alice Neel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alice Neel
Alice Neel (Lynn Gilbert, 1976)
Persoonsgegevens
Geboren Merion Square (Pennsylvania), 28 januari 1900
Overleden New York, 13 oktober 1984
Geboorteland Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaanse
Beroep(en) Beeldend kunstenares
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Alice Neel (Merion Square (Pennsylvania), 28 januari 1900New York, 13 oktober 1984) was een Amerikaanse kunstenares die zich voornamelijk toelegde op portretschilderen.

Alice Neel werd geboren in Philadelphia in 1900 en volgde haar opleiding aan de Philadelphia School of Design for Women. Neel werkte eerst in New York, waar ze zowel de gegoeden van de Upper West Side als bewoners van Harlem schilderde. Later vestigde ze zich in Spring Lake (Vermont).

Neels interesse voor sociaal realisme en de ‘onpopulaire’ kunst van het portretschilderen maakte dat haar werk los stond van de artistieke ontwikkelingen van de avant-garde. Ze schilderde ook landschappen en stillevens, maar is toch vooral bekend voor haar portretten. Ze schilderde vaak familieportretten. Het moederschap en het vrouw-zijn waren geliefde onderwerpen. Terwijl haar meest productieve jaren hoofdzakelijk gekenmerkt werden door een gebrek aan commercieel en kritisch succes, bevestigde een overzichtstentoonstelling georganiseerd door het Whitney Museum of American Art in 1974 de grote, zij het late, erkenning die haar te beurt viel. Na haar dood in 1984 groeide de kritische belangstelling voor Neels werk, dat tot een reeks vooraanstaande tentoonstellingen in Europa zou leiden.