Alimentation par le sol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bovenleidingloze tram in Angers.
Een stuk van het met APS uitgeruste spoor. Op de middenstrip zijn de elektrisch neutrale alsook de onder spanning staande secties zichtbaar. Deze zijn gescheiden door een isolerend verbindingsstuk dat de verschillende delen mechanisch met elkaar verbindt.

Alimentation par le sol (APS, voeding via de bodem) is een in Frankrijk toegepaste techniek voor de stroomvoorziening van elektrische trams.

In plaats van door bovenleiding, vindt de voeding plaats via een stalen derde rail, die tussen de rails ligt waarover de tram rijdt. De derde rail bestaat uit een opeenvolging van stalen strips met een lengte van acht meter, gemonteerd in het wegdek. Via centrale sturing wordt tijdens het rijden uitsluitend het gedeelte onder de tram onder spanning gebracht. De spanning wordt opgevangen via een soort 'schaatsen', die over de derde rail onder de tram glijden. Gevaar voor elektrocutie is er niet.

Deze techniek is voor het eerst toegepast in de Franse stad Bordeaux, eind december 2003.

APS in Bordeaux[bewerken | brontekst bewerken]

Drijvende kracht achter het idee van een tram zonder bovenleiding in Bordeaux was het Franse Ministerie van Cultuur. Het zag in bovenleidingdraden een aantasting van de aanblik van de stad met zijn vele monumenten en dreigde om die reden de plannen voor een tramnet te blokkeren. De verkeerschaos was echter onbeheersbaar, en door de zwakke bodem was de bouw van een metro onmogelijk.[bron?] APS leek daarom de enige mogelijkheid om een snel vervoersnet in Bordeaux te realiseren. In Bordeaux is de draadloze tram uitgegroeid van een stuk verkeerstechniek tot een zuiver statussymbool. Elke buurt eiste een stukje APS. Zo niet, dan dreigde obstructie. Deze pressie heeft ertoe geleid dat in Bordeaux APS-trajecten zijn in onopvallende straten met kantoren en fabrieksgebouwen. De techniek lijkt bovendien te zijn toegepast ondanks twijfels over technische levensvatbaarheid.

De tram is de nieuwe ruggengraat van het openbaar vervoer in Bordeaux, een stad met 700.000 inwoners (inclusief voorsteden), op vier na de grootste van Frankrijk. Er rijden 44 tramstellen, met comfortabele lagevloer-instap, 30 centimeter boven straatniveau.

De nieuwe tramlijnen hebben kenmerken van een metro. Ze kennen hoge frequenties (elke zes minuten), hoge commerciële snelheden (20 km/u), geheel gescheiden banen waarop geen andere voertuigen worden toegelaten, ruim opgezette haltes en lange trams met een capaciteit tot 300 reizigers. Dit betekent een capaciteit van 4500 passagiers per richting per uur.

APS in andere steden[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Frankrijk Frankrijk

Vlag van Luxemburg Luxemburg

  • Luxemburg - Op 10 december 2017 werd een eerste deel van de tramlijn geopend, die op bepaalde stukken APS zal gebruiken.[bron?]

Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten

  • Dubai - In 2012 opende het eerste deel van de Al Sufouh tram in Dubai; de eerste tramlijn ter wereld die alleen gebruikmaakt van APS.

Vlag van Brazilië Brazilië

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alimentation par le sol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.