Aline Sax

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aline Sax (Antwerpen, 20 maart 1984) is een Vlaams auteur van jeugdboeken en adolescentenromans.

Reeds op 15-jarige leeftijd schreef zij haar eerste boek Mist over het strand, over twee Duitse kindsoldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna volgden nog Duivelsvlucht, over de bende van de Bokkenrijders in de achttiende eeuw, De gebroken harp over de Paasopstand in Ierland en Geen stap terug over drie jonge mensen die betrokken raken bij de Slag om Stalingrad. Ook De Hond van Roosevelt gaat over de Tweede Wereldoorlog en wel over het Ardennenoffensief. Daarna kwam het tweeluik Wij, twee jongens en Schaduwleven dat ook in Duitsland en Oostenrijk veel succes kende en vertaald werd door Verena Kiefer en Stefan Häring. Dit tweeluik werd ook naar het Deens vertaald door Birthe Lundsgaard. Wij, twee jongens verscheen daarnaast ook in Amerika als We, Two Boys. In 2010 schreef ze het 'omkeerboek' De laatste reis over de Holocaust met zowel een verhaal als informatie voor kinderen vanaf 10 jaar. De kleuren van het getto verscheen in 2011 en is een graphic novel over het getto van Warschau, met illustraties van Caryl Strzelecki. Dit boek werd door Laura Watkinson vertaald in het Engels en won verschillende Amerikaanse prijzen. Het boek werd daarnaast vertaald in het Deens, Koreaans en Arabisch. In 2013 verscheen Het meisje en de soldaat, een novelle over de Eerste Wereldoorlog. Dit boek verscheen ook in het Duits, Deens en Frans. Grensgangers (2015) vertelt het verhaal van drie jongeren ten tijde van de Berlijnse Muur. Het boek verscheen ook in Duitsland en in Mexico. In 2018 verscheen De Lantaarnaansteker, een winters sprookje met illustraties van Ann De Bode. Dat boek kreeg een Koreaanse vertaling. Voor De jongen op het dak (2020) werkte Aline Sax dan weer samen met illustratrice Sassafras De Bruyn.

De passie voor geschiedenis weerspiegelt zich niet enkel in de boeken van Aline Sax - vaak historische romans- maar ook in haar beroepsleven. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en doctoreerde in dit vakgebied. Haar proefschrift werd als publieksboek uitgegeven bij uitgeverij Manteau onder de titel Voor Vlaanderen, Volk en Führer, de motivatie en het wereldbeeld van Vlaamse collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog (2012). Na haar doctoraat was ze een tijdlang verbonden aan het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de UGent. Momenteel is zij onderzoekscoördinator bij het historisch projectbureau Geheugen Collectief en doceert ze Publieksgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen.

Aline Sax werd al verschillende malen genomineerd voor belangrijke prijzen zoals de Boekenleeuw, de Gouden Uil, de Thea Beckmanprijs, de Gouden Lijst en de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook in het buitenland wonnen haar boeken prestigieuze prijzen. In 2017 werd zij als enige Vlaming geselecteerd voor de Aarhus39 - de 39 beste Europese jeugdauteurs jonger dan 40.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

2001 Mist over het strand
2002 Duivelsvlucht
2004 De gebroken harp
2005 Geen stap terug
2006 Wij, twee jongens
2007 Schaduwleven
2007 De Hond van Roosevelt
2010 In de schaduw van de Zwarte Dood (Vlaams Filmpje)
2010 De laatste reis / Het verhaal van de Holocaust
2011 De kleuren van het getto
2012 Voor Vlaanderen, Volk en Führer
2013 Een dodelijk bericht (Vlaams Filmpje)
2013 Het meisje en de soldaat
2014 De Dodendraad (Vlaams Filmpje)
2015 Grensgangers
2018 De Lantaarnaansteker
2020 De jongen op het dak
2021 Uit het niets

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Kleine Cervantes 2008 (Wij, twee jongens)
 • Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2008 (Wij, twee jongens) - Tweede prijs
 • Provinciale Prijs voor Letterkunde 2008 provincie Antwerpen (Wij, twee jongens)
 • White Raven 2013 (De kleuren van het getto)
 • National Jewish Book Award 2014(The War Within These Walls - Am. vertaling De kleuren van het getto)
 • Sydney Taylor Book Award 2014 (The War Within These Walls - Am. vertaling De kleuren van het getto) - Silver Medal
 • Batchelder Honor Award 2014 (The War Within These Walls - Am. vertaling De kleuren van het getto)
 • Gouden Lijst 2014 (Het meisje en de soldaat) - Eervolle vermelding
 • White Raven 2014 (Het meisje en de soldaat)
 • Gouden Lijst 2016 (Grensgangers) - Eervolle vermelding
 • White Raven 2016 (Grensgangers)
 • De Kleine Cervantes 2017 (Grensgangers)
 • Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2017 (Grensgangers) - Derde Prijs
 • Prix Libbylit 2020 - roman belge (Les couleurs du ghetto - Fr. vertaling De kleuren van het getto)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]