All-invakantie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een all-invakantie is een vakantiereis waarbij de vakantieganger voor een vaste prijs een reis boekt waarbij zijn inbegrepen: de vliegreis, het hotel met gebruik van vrijwel alle faciliteiten en alle maaltijden, snacks en drankjes volgens door het hotel gestelde voorwaarden. Voor sommige faciliteiten of bepaalde drankjes moet soms wel worden betaald.

Bij de zogenoemde all-inclusive resorts, waarvan de Belgische ondernemer Gérard Blitz met zijn Club Med een pionier was,[1][2] krijgt de gast een gekleurd plastic armbandje om ter controle voor het personeel dan men daadwerkelijk gast is. Zijn all-informule werd later ook in Turkije geïntroduceerd en daarna in veel andere vakantielanden.

Voordeel van de formule voor de vakantieganger is dat men vooraf weet waar men aan toe is en behalve persoonlijke uitgaven vrijwel geen verdere kosten maakt. Voordeel voor de hotelier is dat hij vooraf weet wat zijn inkomsten zijn. Deze formule is alleen winstgevend bij een groot aantal gasten waarbij het meestal om duizenden gaat. De resorts die deze formule hanteren zijn dan ook meestal groot, hebben veel faciliteiten, meerdere restaurants en zwembaden maar liggen meestal ver buiten het dorp of stad om de kosten laag te houden. De maaltijden worden massaal bereid en de (alcoholische) drankjes zijn meestal van een lokaal merk waardoor de kosten laag blijven. Wil de gast een ander merk, dan moet meestal wel betaald worden. Omdat in de landen de personeelskosten relatief laag zijn, is voor de hotelier toch winst te maken.[3]

Landen waar veel all-inclusive hotels staan[bewerken | brontekst bewerken]

Waar veel all-inclusive hotels staan, is in Turkije en Egypte. Hier is een groot deel van de toeristische hotels standaard all-inclusive, of er is een mogelijkheid om all-inclusive bij te boeken. Bij de meeste reisorganisaties betekent dit dat de prijs inclusief vlucht, verblijf, transfer van en naar het hotel plus onbeperkt eten en drinken is. Soms zijn zelfs bepaalde activiteiten inclusief, zoals een proefduik in het zwembad of kanoverhuur.

Ook in landen iets dichterbij, zoals Griekenland en Spanje zijn er steeds meer hotels met het all-inclusive concept en buiten Europa zijn er ook diverse plekken met veel van zulke hotels. Bijvoorbeeld aan de oostkust van Mexico, op Cuba en op de Dominicaanse Republiek bij Punta Cana.

In Nederland is dit concept nog wat minder gebruikelijk, maar ook hier zijn er diverse mogelijkheden, zoals bij Preston Palace, De Bonte Wever en sinds kort het Corendon hotel[4].