Allan Octavian Hume

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allan Octavian Hume
A O Hume.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Allan Octavian Hume
Geboren 6 juni 1829
Overleden 31 juli 1912
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep politicus, ornitholoog.
Bekend van o.a. Humes tapuit
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Allan Octavian Hume (6 juni 1829 - 31 juli 1912) was een Brits politiek hervormer, theosoof en prominent ornitholoog in Brits-Indië.

Hume, zoon van de prominente Schotse politicus Joseph Hume, was een ambtenaar in Brits India. In 1885 was hij een van de stichters van het Indian National Congress, nu de Congrespartij. Hij diende als voorzitter van de organisatie tot 1908.

Daarnaast leverde Hume een belangrijke bijdrage aan de studie van vogelsoorten in India. De Indiase bioloog Salim Ali noemde hem de "grondlegger van de Indiase ornithologie". De lijst van door hem beschreven soorten is enorm. Zijn uitgebreide collectie werd in 1874 geschonken aan het British Museum en bestond uit 82.000 exemplaren. Daarvan werden er 75.577 stuks opgenomen in het museum. De Hume-verzameling bevatte 258 type-exemplaren. Anno 2012 staan hiervan 49 als erkende soorten en meer dan 100 als ondersoorten op de IOC World Bird List.

Hume startte het ornithologisch tijdschrift Stray Feathers, dat vier maal per jaar verscheen. Het was een tijdschrift voor India en naburige regio's. Hij gebruikte het tijdschrift vooral om beschrijvingen van soorten te publiceren. Hij bouwde een netwerk uit van medewerkers die opereerden in verschillende streken van India.

In 1894 verliet hij India en ging in Londen wonen. Hij begon zich meer te interesseren voor plantkunde en stichtte in 1910 het South London Botanical Institute.