Alleman (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alleman
Regie Bert Haanstra
Producent Bert Haanstra
Scenario Simon Carmiggelt
Bert Haanstra
Anton Koolhaas
Muziek Otto Ketting
Pim Jacobs
Montage Bert Haanstra
Cinematografie Anton van Munster
Distributie Bert Haanstra Filmproducties
Première 1963
Genre Documentaire
Speelduur 90 min.
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget 250.000 gulden
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Alleman is een Nederlandse documentairefilm uit 1963 in zwart-wit van Bert Haanstra. De film is ook bekend onder de titels Everyone, The Human Dutch, Zwölf Millionen.

De film is de bestbezochte documentairefilm van Nederland, en een van de 10 bestbezochte films in de Nederlandse cinema. Internationaal gezien won de film diverse prijzen zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, Publieksfilm op het filmfestival van Adelaide, genomineerd voor een BAFTA-award en genomineerd voor een Oscar. Hij trok ook veel publieke belangstelling in het buitenland.

Simon Carmiggelt, die mede aan het verhaal schreef, doet de voice-over; voor de buitenlandse vertaling werd Peter Ustinov aangetrokken als voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan, vele verschillende levenswijzen worden op komische, maar ook serieuze wijze gefilmd. De film wordt als uniek gezien, omdat hij vlak voor het ontstaan van de hippie-cultuur werd gemaakt.

Op 2 december 2007 werd Alleman tijdens het IDFA-festival uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945[1]. In 2014 maakte de TROS de serie 'Nederland van Alleman', waarin beelden van toen naast het Nederland van nu worden gelegd. De tv-zender NostalgieNet zond de documentaire uit in 2013, 2014 en voor het laatst op 15 januari 2015.