Allene Tew

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Allene Tew (Janesville (Wisconsin), 7 juli 1872Cap d'Ail, 1 mei 1955) was een Amerikaanse socialite en, door haar huwelijken, ook Europese aristocrate. Ze was een van de vijf peetouders van prinses Beatrix der Nederlanden. Ze is ook bekend als Allene Kotzebue, naar haar vijfde en laatste echtgenoot.

Levensloop[bewerken]

Huwelijken en kinderen[bewerken]

Allene Tew was de dochter van Charles Henry Tew, een bankbediende, en Janet Smith. Ze trouwde met zakenman Theodore R. Hostetter (1870-1902), met wie ze drie kinderen kreeg: Greta Hostetter (1892-1918; gestorven aan de Spaanse griep), Verna Hostetter (1893-1895) en Theodore R. Hostetter jr. (1897-1918; gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog).

Na het overlijden van haar man hertrouwde ze in 1904 met Morton Colton Nichols (1870-1932), van wie ze een jaar later scheidde. In 1912 trouwde ze in Londen met Anson Wood Burchard (1865-1927), voorzitter van General Electric. Het stel stond in het Social Register, een register van de Amerikaanse elite. Ze woonden in Manhattan en vanaf 1926 in Parijs.

Burchard overleed in 1927, waarna Tew in 1929 in het huwelijk trad met prins Heinrich XXXIII Reuss zu Köstritz, een zoon van Heinrich VII Reuss zu Köstritz en Marie Anna Alexandrine Sophie van Saksen-Weimar-Eisenach, die via haar moeder Sophie van Oranje-Nassau een nicht was van de Nederlandse koning Willem III. De moeder van Heinrich, prinses Marie, kleindochter van koning Willem II, kwam na het overlijden van de kroonprins Alexander in 1884 enige jaren in beeld als eerste opvolger van koning Willem III en zijn dochter Wilhelmina.[1] Haar echtgenoot was dus een achterneef van koningin Wilhelmina der Nederlanden. Allene Tew en prins Heinrich Reuss zu Köstritz scheidden in 1935.

In 1936 trouwde Allene Tew voor de vijfde en laatste maal; deze keer met de twaalf jaar jongere Pavel Pavlovitsj graaf de Kotzebue (1884-1966), waardoor ze vanaf toen ook door het leven ging als gravin De Kotzebue.[2] Graaf de Kotzebue kwam uit een familie met een lange traditie van dienstverlening aan de Russische Hof. Na de Russische Revolutie emigreerde De Kotzebue naar Frankrijk. Op 8 augustus 1933 besloot zijn kinderloze neef graaf Dimitri Fjodorovitsj Kotzebue-Pilar von Pilchau, het recht op de titel Graaf de Kotzebue over te dragen naar deze Pavel Pavlovitsj.[3] Het hoofd van het Keizerlijk Huis, grootvorst Vladimir Kirillovitsj van Rusland, gaf toestemming voor deze overdracht van de titel door een brief van 11 januari 1934.[4]

Peetouder prinses Beatrix[bewerken]

Tew was door haar vierde huwelijk niet alleen verre familie van de Nederlandse koninklijke familie, ze was ook bevriend met Armgard von Cramm, de moeder van prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld.[5] Bernhard woonde bij haar in, toen hij in de jaren dertig in Parijs stage liep bij een dochteronderneming van het Duitse bedrijf IG Farben.[6] Hij was aanwezig bij haar huwelijk met graaf De Kotzebue. Bernhards moeder zou over Tew vertellen dat elke wens van Bernhard voor haar een bevel was en ze zou zich tegenover hem hebben gedragen alsof hij haar eigen zoon was.[7] Bernhard verongelukte bijna met een van haar auto's op de terugweg van haar huwelijk met graaf De Kotzebue.[8] Ze was een van degenen die Bernhard vertegenwoordigde bij de onderhandelingen met koningin Wilhelmina en de Nederlandse ministers van Buitenlandse en Binnenlandse zaken over de huwelijksvoorwaarden voor de echtverbintenis van Bernhard met kroonprinses Juliana der Nederlanden. Ze was met haar man aanwezig op hun huwelijksfeest in januari 1937 in De Haag en werd een van de vijf peetouders van hun oudste kind Beatrix.

Biografie[bewerken]

De Nederlandse historica Annejet van der Zijl bracht in november 2015 een biografie over haar uit.[9]