Alliander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alliander N.V.
Sleutelfiguren Peter Molengraaf (voorzitter RvB)
Hoofdkantoor Arnhem, Nederland
Werknemers 5908 fte (2014)
Omzet € 1,695 miljard (2014)
Winst € 324 miljoen (2014)
Website Alliander
Portaal  Portaalicoon   Economie

Alliander N.V. is een nutsbedrijf dat voortgekomen is uit Nuon. Alliander bestaat uit de onderdelen Liander en Liandon. Het bedrijf verzorgt de distributie van energie in een derde van Nederland. Alliander had in 2016 zo'n 7000 werknemers en 5,7 miljoen klantenaansluitingen.[1] Het beheert ongeveer 88.000 kilometer elektriciteitskabel en 43.000 km gasleiding.[1]

Bedrijfsgeschiedenis[bewerken]

Alliander komt voort uit Nuon. Nuon was een geïntegreerd nutsbedrijf, actief in de hele keten van elektriciteitsproductie tot aflevering bij de klant. In 2006 werd de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON, ook wel de Splitsingswet genoemd) aangenomen. Deze wet verplicht alle geïntegreerde nutsbedrijven de activiteiten te splitsen in drie aparte onderdelen voor: productie, transmissie en distributie. Deze splitsing moet uiterlijk op 1 januari 2011 zijn gerealiseerd. Het belang van transmissie is zo groot dat de overheid TenneT als enige verantwoordelijk maakt voor het beheer van het hoogspanningsnet, ofwel alle netten van 110 kV (kilovolt) en hoger.

Per 15 november 2008 ging de netbeheerder van Nuon verder onder de naam Liander, dat onderdeel is van Alliander. Op 30 juni 2009 kwam de holding N.V. Nuon te vervallen. Het productie- en leveringsbedrijf ging toen zelfstandig verder onder de naam N.V. Nuon Energy. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall nam vanaf 1 juli 2009 Nuon Energie in delen over. Het netwerkbedrijf Alliander werd volledig onafhankelijk.

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

Liander[bewerken]

Liander (voorheen Continuon Netbeheer) is een Nederlands nutsbedrijf en netbeheerder dat het hoogspanningsnet tot 50 kV, midden- en laagspanningselektriciteitsnet en het gasnet in een deel van Nederland beheert. Kenter (voorheen Liander Meetbedrijf) voert meetdiensten uit voor Liander. Liander is actief in de provincies Gelderland en Noord-Holland en in grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Liander telt ongeveer 6 miljoen eindgebruikers. Liander is de meest belangrijke activiteit van Alliander.

In juni 2009 verkocht Liander zijn netten van 110 kV (kilovolt) en hoger aan TenneT. Het hoogspanningsnet bestaat uit 1.800 kilometer verbinding in de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Alleen de netten die onderdeel zijn van een cross-border lease vallen buiten deze transactie. De laag- en middenspanningsnetten blijven ook bij Liander.

Liandon[bewerken]

Liandon (voorheen Nuon Tecno) richt zich op aanleg en onderhoud van complexe energie-infrastructuren voor klanten in binnen- en buitenland.

Ziut[bewerken]

Ziut (voorheen Liandyn en daarvoor Dynamicon) is actief in de markt voor verlichting van de openbare ruimte. Begin 2009 komen Liandyn en Enexis Lighting (onderdeel van netbeheerder Enexis) met plannen naar buiten om de activiteiten te bundelen in een joint venture. Op 2 november 2009 wordt de nieuwe naam van de joint venture bekendgemaakt: Ziut, afgeleid van het Engelse 'see it'. Ziut had in 2009 ruim 500 medewerkers in dienst en behaalde een omzet van circa € 140 miljoen. Alliander heeft een belang van 53%.

Aandeelhouders[bewerken]

Alle aandelen van Alliander zijn in handen van Nederlandse provincies, zoals Gelderland (45%) en Noord-Holland (9%), gemeenten, waaronder Amsterdam (9%) en B.V. Houdstermaatschappij Falcon (13%) waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Friesland.


bedragen luiden in miljoenen
Jaar[1] Netto omzet Nettoresultaat Dividend FTE’s
2015 € 1586 € 235 € 125 7240

Het dividendbeleid van Alliander voorziet in een uitkering van maximaal 45% van de winst na belastingen, gecorrigeerd voor bijzondere posten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]