Allied Irish Banks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Allied Irish Banks or AIB
AIB bank centre, Dublin
AIB bank centre, Dublin
LSE: ALBK
NYSE: AIB
Oprichting 1966
Sleutelfiguren Dan O' Connor, Chairman
Colm Doherty, Group Chief Executive
Hoofdkantoor Dublin, Ierland
Producten financiële dienstverlening
Omzet Gestegen €4,868 miljard (2007)
Winst Gestegen €2,248 miljard (2007)[1]
Website Allied Irish Bank
Portaal  Portaalicoon   Economie

Allied Irish Banks p.l.c. (AIB) is een grote commerciële bank in Ierland. Allied Irish Bank moet NIET verward worden met Anglo Irish Bank: Allied Irish Bank gebruikt regelmatig de afkorting AIB, dit in tegenstelling tot Anglo Irish. Aandelen van de bank worden verhandeld op de Irish Stock Exchange, London Stock Exchange en de New York Stock Exchange.

De bank is, gemeten naar aantal vestigingen/kantoren in Ierland, één van de grootste banken met alleen Bank of Ireland als directe concurrent van vergelijkbare grootte.

De bank is zowel retail-bank als zakenbank. AIB had veel vastgoed-gerelateerde kredieten toen de kredietcrisis losbarstte en de vastgoed zeepbel in Ierland uit elkaar spatte.

Internationaal[bewerken]

Naast het uitgebreide netwerk van kantoren in Ierland is de bank ook actief in een aantal andere landen;ofwel onder eigen naam (zoals in Engeland als Allied Irish Bank (GB)), onder een andere naam of via een deelneming in een bank. Vanwege de grote behoefte aan extra kapitaal probeert AIB een aantal van haar internationale deelnemingen of eigendommen te verkopen. AIB had een belang van ruim 70% in het Poolse Bank Zachodni WBK S.A. en er is overeenkomst bereikt om deze deelneming te verkopen voor €3,1 miljard[2]. De opbrengsten van deze verkoop en andere acties om kapitaal te verkrijgen kunnen waarschijnlijk niet voorkomen dat AIB toch geld moet vragen van de overheid en daarmee eigenlijk genationaliseerd wordt.[3][4]

Staatsbank[bewerken]

Door de financiële crisis is ook AIB in zeer zwaar weer gekomen. Lange tijd verzekerde het bestuur van de bank dat zij geen extra aandelen hoefden uit te geven en -na de eerste financiële injectie en het meedoen aan NAMA- voldoende eigen vermogen hebben. In oktober 2010 werd bekend dat de financiële situatie bij de bank toch veel ernstiger is dan verwacht en de kans is heel groot dat AIB de-facto een staatsbank gaat worden omdat de Ierse overheid een meerderheidsbelang in de bank zal krijgen in ruil voor een financiële injectie.[4]

Externe links[bewerken]