Naar inhoud springen

Alligators

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alligators
Mississippialligator met jongen.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie:Alligatoroidea
Familie:Alligatoridae (Alligators en kaaimannen)
Onderfamilie
Alligatorinae
Cuvier, 1807
Alligators op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Alligators (Alligatorinae) zijn een onderfamilie van krokodilachtigen die behoren tot de familie alligators en kaaimannen (Alligatoridae).

Naam en indeling

[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de groep werd voor het eerst voorgesteld door Georges Cuvier in 1807.[1]

Er zijn acht moderne soorten krokodilachtigen die tot de familie der alligators en kaaimannen (Alligatoridae) behoren, maar slechts twee soorten zijn 'echte alligators' en behoren tot de onderfamilie Alligatorinae en het geslacht Alligator. De overige zes soorten behoren tot de onderfamilie kaaimannen (Caimaninae).

Uiterlijke kenmerken

[bewerken | brontekst bewerken]

Alligators onderscheiden zich van andere krokodilachtigen door de aanpassingen voor het zwemmen en drijven in water. De ogen en neus steken boven het water uit, terwijl de kop toch onder water kan blijven dankzij een klep in de keel. Anders dan bij de krokodillen, waarvan de tanden van de boven- en onderkaak in elkaar passen, vallen de tanden van de bovenkaak van alligators over die van de onderkaak.

Alligators kunnen grote prooien doden door deze onder water te trekken en te verdrinken. De twee moderne soorten worden behoorlijk groot en kunnen grotere prooien aan zoals herten.

Tot de alligators behoren veel uitgestorven soorten als de monsterlijke Allognathosuchus, die eruitzag als een krokodil met een hagedis-achtige kop. De enige twee niet-uitgestorven soorten zijn de Chinese alligator (A. sinensis) en de mississippialligator (A. mississippiensis).

Met de Chinese alligator gaat het in het wild bijzonder slecht, hoewel in dierentuinen nog vele populaties in gevangenschap worden gehouden. De mississippialligator is gewild om zijn huid, waarvan krokodillenleer wordt gemaakt, maar ook het vlees is erg veel geld waard wat de soort geen goed doet. Zowel de huid als het vlees worden voornamelijk verkregen door gefokte exemplaren uit krokodillenfarms, en niet meer door massaal de wilde populaties uit te dunnen. Stroperij en habitatvernietiging vormen echter permanente bedreigingen.

Geslachten en soorten

[bewerken | brontekst bewerken]

Onderfamilie Alligatorinae

Bronvermelding

[bewerken | brontekst bewerken]