Alligators

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alligators
Amerikaanse alligator met jongen.
Amerikaanse alligator met jongen.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie: Alligatoroidea
Familie: Alligatoridae (Alligators en kaaimannen)
Onderfamilie
Alligatorinae
Kalin, 1955
Afbeeldingen Alligators op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alligators op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Alligators zijn een onderfamilie van de familie alligators en kaaimannen (Alligatoridae).

Er zijn acht moderne soorten krokodilachtigen die tot de familie der alligators behoren, maar slechts twee soorten zijn 'echte alligators' en behoren tot de Alligatorinae en het geslacht Alligator. De overige zes soorten behoren tot de onderfamilie kaaimannen (Caimaninae).

Kenmerken[bewerken]

Alligators onderscheiden zich van andere reptielen door de aanpassingen voor het zwemmen en drijven in water. De ogen en neus steken boven het water uit, terwijl de bek, die niet door vliezen kan worden afgesloten, toch onder water kan blijven dankzij een klep in de keel. Anders dan bij de krokodillen, waarvan de tanden van de boven- en onderkaak in elkaar passen, vallen de tanden van de bovenkaak van alligators over die van de onderkaak.

Leefwijze[bewerken]

Alligators doden een te grote prooi, door deze mee onder water te trekken en te verdrinken.

Bedreiging[bewerken]

Tot de alligators behoren veel uitgestorven soorten als de monsterlijke Allognathosuchus, die eruit zag als een krokodil met een hagedis-achtige kop. De enige twee niet-uitgestorven soorten zijn de Chinese alligator (A. sinensis) en de Mississippi- of Amerikaanse alligator (A. mississippiensis). Met de eerstgenoemde soort gaat het in het wild bijzonder slecht, hoewel in dierentuinen nog vele populaties in gevangenschap worden gehouden. De Amerikaanse alligator is zeer gewild om zijn huid, waarvan krokodillenleer wordt gemaakt, maar ook het vlees is erg gewild. Zowel de huid als het vlees worden voornamelijk verkregen door gefokte exemplaren uit krokodillenfarms, en niet meer door massaal de wilde populaties uit te dunnen. Stroperij en habitatvernietiging vormen echter permanente bedreigingen.

Taxonomie[bewerken]

Onderfamilie Alligatorinae