Allofmp3.com

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Allofmp3.com was een website die tegen betaling muziek- en videobestanden aanbood in diverse formaten, zoals MP3 en WAV. Het bedrijf droeg 15% aan royalty's af aan de vereniging ROMS, welke te vergelijken valt met Buma/Stemra.

Kenmerken[bewerken]

De website was gevestigd in Rusland zodat men er minder auteursrechten hoefde te betalen. Hierdoor waren de prijzen op de website in het algemeen een stuk lager dan op concurrerende muziekbetaalsites.

De Russische auteurswet van 1993 maakte het mogelijk dat bedrijven muziek verkochten zonder dat zij hier voor de toestemming nodig hadden van de rechthebbenden. In deze periode kwam de officier van justitie tot de conclusie dat een rechtszaak tegen het bedrijf geen kans van slagen had. Sinds de invoering van de nieuwe auteurswet op 1 september 2006 heeft de website de toestemming nodig van de rechthebbende of buitenlandse organisaties die zich administratief met deze rechten bezighouden.

Mede omwille van de lage prijzen heeft de Consumentenbond deze site in 2004 als beste beoordeeld in de categorie voor betaalde muziekdiensten.

Controverse rondom auteursrechten[bewerken]

Volgens de internationale vertegenwoordiging van de entertaimentindustrie IPFI worden de afgedragen auteursrechten betaald aan een organisatie die de rechten van de muziek doorgaans niet bezitten, en daardoor zien de rechthebbenden dan ook niets van dit geld terug. Allofmp3 beweert echter dat de buitenlandse maatschappijen de afdrachten weigeren en deze daardoor nog altijd bij ROMS liggen. Deze stichting interpreteert de nieuwe wet op een wijze waardoor de licenties niet nodig zijn.

De Nederlandse auteurswet geeft auteurs het exclusieve recht op openbaring en vermendigvuldiging. BREIN vindt daarom dat deze website een illegale bron vormt. Dat zou kunnen betekenen dat verwijzingen naar de dienst of samenwerkingen met hen in Nederland verboden kunnen worden door de rechter. Burgers kunnen niet veroordeeld worden omdat een van de berkingen de thuiskopie (artikel 16b) is die het, in alle gevallen, voor burgers legaal maakt om van deze site te downloaden voor eigen gebruik, studie of oefening. Hiernaast zijn Internet Access Providers in beginsel niet aansprakelijk te houden op grond van artikel 12.

In 2006 heeft BREIN een aantal malen actie gevoerd tegen de bedrijven die de betalingen regelen rond Allofmp3. Het bedrijf dat SMS-betalingen regelde is gestopt, alsook een enkele grote creditcardmaatschappij.

Wereldhandelsorganisatie[bewerken]

Eind november 2006 ging Rusland ermee akkoord om Allofmp3 en andere gelijksoortige internetdiensten te sluiten. Dit onder druk van de Verenigde Staten, zodat Rusland lid kan worden van de Wereldhandelsorganisatie.[1]

Rusland sluit AllofMP3[bewerken]

De omstreden muzieksite AllofMP3 is niet meer. De Russische autoriteiten hebben eind juni 2007 de site onder grote internationale druk gesloten. De site is onder een andere naam en een ander adres nog enkele dagen actief geweest: op het eveneens in Rusland gehoste MP3sparks.com is een vrijwel identieke muziekwinkel geopend, welke op dit moment niet meer actief lijkt te zijn.

Externe links[bewerken]