Allwetterzoo Münster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allwetterzoo Münster
Orang-oetans in Allwetterzoo Münster
Orang-oetans in Allwetterzoo Münster
Geopend 26 juni 1875 als Landois Zoo
Locatie Münster,
Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Oppervlakte 30 hectare
Coördinaten 51° 57′ NB, 7° 36′ OL
Lid van EAZA
Thema Exotische en Europese diersoorten
Website
Watvogelanlage

Allwetterzoo Münster is de dierentuin van de Duitse stad Münster in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De dierentuin is 30 hectare groot.

Geschiedenis[bewerken]

Allwetterzoo Münster werd op 26 juni 1875 geopend als Landois Zoo. Aanvankelijk werden alleen Europese diersoorten gehouden in de dierentuin, maar op wens van de bezoekers werd dit beleid verlaten. In 1876 werd het eerste Affenhaus geopend. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan werd in 1900 het Elefantenhaus geopend, dat was gebouwd in de stijl van een moskee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele gebouwen in de dierentuin beschadigd en een groot aantal dieren kwam om het leven. Na de oorlog werd de dierentuin herbouwd, maar in 1974 verhuisde de dierentuin naar een ander terrein in de stad. Op 2 mei 1974 werd de vernieuwde Allwetterzoo Münster geopend.

Beschrijving[bewerken]

Alle gebouwen zijn door middel van overdekte wandelpaden met elkaar verbonden, waardoor deze onderdelen van de dierentuin onder alle weersomstandigheden zijn te bezoeken (vandaar naam "Allwetterzoo"). Nabij de ingang van Allwetterzoo Münster bevinden zich het Aquarium en de berenverblijven. Tegen de klok in komen de bezoekers vervolgens in het Tropenhaus, het Roofdierengebouw, het Elefantenhaus, het Löwenhaus, het Primatengebouw en weer bij de ingang. Het Tropenhaus biedt onderdak aan verschillende soorten vogels, reptielen, vleerhonden en kleine kantjils (Tragulus javanicus). In het Roofdierengebouw en omliggende buitenverblijven zijn Siberische tijgers (Panthera tigris altaica) en Perzische panters (Panthera pardus saxicolor) te zien. Allwetterzoo Münster was in 1959 de eerste dierentuin ter wereld waar deze bedreigde ondersoort van de panter in gevangenschap werd geboren. Aziatische olifanten (Elephas maximus) en witte neushoorns (Ceratotherium simum) leven in en rond het Elefantenhaus. Het Löwenhaus en omliggende buitenverblijven worden bewoond door leeuwen (Panthera leo) en enkele kleinere katachtigen. Het Primatengebouw en aangrenzende verblijven bieden onderdak aan verschillende soorten mensapen, apen en maki's. Een groep Borneose orang-oetans (Pongo pygmaeus) bewoont samen met dwergotters (Amblonyx cinereus) de "ZoORANGerie", gebouwd op het terrein van het voormalige ijsberenverblijf.

Een deel van Allwetterzoo Münster ligt buiten de gebouwenring. In het Europese gedeelte van de dierentuin zijn diersoorten als de Alpensteenbok (Capra ibex ibex), de gems (Rubricapra rubicapra), de wisent (Bos bonasus) en de lynx (Lynx lynx) te zien evenals een grote roofvogelvolière met gieren en arenden. De Afrika Savanne wordt bewoond door netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata) , steppezebra's (Equus quagga) en verschillende soorten antilopen. Centraal in Allwetterzoo Münster liggen verschillende meren en riviertjes, met rondom de verblijven voor Chileense flamingo's (Phoenicopterus chilensis), kraanvogels, ooievaars, eenden en andere watervogels.

Externe link[bewerken]