Almeida Júnior

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Almeida Junior)
Almeida Júnior
Almeida Júnior
Persoonsgegevens
Volledige naam José Ferraz de Almeida Júnior
Geboren Itu, 8 mei 1850
Overleden São Paulo, 13 november 1899
Geboorteland Vlag van Brazilië Brazilië
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) realisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

José Ferraz de Almeida Júnior, meestal kortweg Almeida Júnior (Itu, 8 mei 1850 - São Paulo, 13 november 1899), was een Braziliaans kunstschilder. Hij werkte voornamelijk in de stijl van het realisme en groeide als zodanig uit tot een leidende figuur in de Braziliaanse schilderkunst van de tweede helft van de negentiende eeuw.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Almeida Junior doorliep de kunstacademie van São Paulo en vertrok in 1876 naar Parijs, waar hij studeerde aan de École nationale supérieure des beaux-arts onder Alexandre Cabanel. Al snel had hij succes en exposeerde tussen 1879 en 1882 viermaal in de Parijse salon. Hij maakte vooral portretten, genrewerken en allegorieën in een realistische, academische stijl.

In 1882 keerde Almeida Junior terug naar Brazilië en maakte daar naam met werken over het alledaagse leven op het Braziliaanse platteland, vaak met een verborgen aanklacht richting de koloniale overheersers. Ook maakte hij diverse kleurrijke landschappen. Hij groeide uit tot de bekendste Braziliaanse schilder van zijn tijd en zou later een belangrijke inspiratiebron worden voor modernistische Braziliaanse kunstenaars in de twintigste eeuw.

Almeida Junior had een liefdesverhouding met Laura Maria Gurgel do Amaral, de vrouw van zijn neef Jose de Almeida Sampaio. Op 13 november 1899 stak zijn neef hem neer voor een hotel in Piracicaba. Nog dezelfde dag overleed hij in een ziekenhuis te São Paulo. Veel van zijn werk is thans te zien in de Pinacoteca do Estado de São Paulo en in het Museu Nacional de Belas Artes in Rio de Janeiro.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vicente de Paulo Vicente de Azevedo: Almeida Junior. O romance do pintor. Editora Própria, São Paulo 1985.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Almeida Júnior van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.