Aloë

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aloe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aloë
Aloe aristata
Aloe aristata
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Xanthorrhoeaceae
Geslacht
Aloe
L. (1753)
Aloe vera
Aloe vera
Afbeeldingen Aloë op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aloë op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aloë (Aloe of Aloë) is een geslacht van bloeiende, succulente planten dat uit ongeveer vierhonderd soorten bestaat. Het natuurlijk verspreidingsgebied is beperkt tot Afrika: van Zuid-Afrika tot tropisch Afrika, en naburige gebieden zoals Madagaskar, het Arabische schiereiland en verschillende Afrikaanse eilanden.

De planten zijn stijf en ruw, hoofdzakelijk bestaand uit een rozet van grote, dikke, vlezige bladeren. De bladeren zijn doorgaans vrij puntig met gedoornde randen. De kleur varieert grijs tot heldergroen. De bloemen van de planten zijn klein en tubulair en bevinden zich op enkelvoudige of vertakte bladloze stammen.

Nauw verwanten geslachten als Gasteria en Haworthia worden soms ook wel Aloë's genoemd. De Noord-Amerikaanse planten van het geslacht Agave, die tot een andere familie (Agavaceae) behoren, worden soms ook wel 'Amerikaanse aloë's' genoemd.

Systematiek[bewerken]

Volgens het APG III-systeem (2009) behoort het geslacht tot de familie Xanthorrhoeaceae. In het verleden is het echter ook toegewezen aan familie Aloaceae, Liliaceae, enz.

Gebruik[bewerken]

Een groot aantal soorten van dit geslacht wordt op grote schaal gekweekt als tuin- en sierplanten.

De plant Aloë vera wordt ook gebruikt omwille van de geneeskrachtige eigenschappen die aan de plant worden toegeschreven. Het gelachtige sap dat zich in de dikke bladeren bevindt, kan gebruikt worden als eerste hulpmiddel bij brandwonden of laxeermiddel. In Azië wordt de plant ook gebruikt in allerhande frisdranken of als theeadditief.

Beschreven soorten[bewerken]

Zie ook[bewerken]