Alpensteenbok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alpensteenbok
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Capra ibex gran paradiso.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Bovidae (Holhoornigen)
Geslacht: Capra (Geiten)
Soort
Capra ibex
Linnaeus, 1758
Leefgebied
Leefgebied
Alpensteinbock.jpg
Afbeeldingen Alpensteenbok op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alpensteenbok op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De alpensteenbok (Capra ibex) is een hoefdier uit de familie der holhoornigen (Bovidae). Net als de overige steenbokken behoort de alpensteenbok tot de geiten (Capra). De alpensteenbok komt enkel voor in de Alpen.

Beschrijving[bewerken]

De vachtkleur van de alpensteenbok is voornamelijk bruinig grijs, met een aantal donkerdere plekken. De buikzijde is bleek of wit en op de flanken is een duidelijk afgrenzing te zien. Beide geslachten hebben hoorns. De hoorns van het mannetje wijzen achterwaarts en zijn aan de voorkant geringd. De hoorns worden maximaal 85 centimeter lang, die van vrouwtjes zijn kleiner.

Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes. Een volwassen mannetje wordt 130 tot 150 centimeter lang en 65 tot 120 kilogram zwaar, een vrouwtje 105 tot 125 centimeter lang en 40 tot 70 kilogram zwaar. De staart is twaalf tot vijftien centimeter lang en de schouderhoogte is 65 tot 90 centimeter.

Een wijfje

Voedsel en leefwijze[bewerken]

De alpensteenbok leeft overdag. Hij eet gras, kruiden, mos en in de winter ook korstmos. Alpensteenbokken leven in gescheiden roedels. De geiten leven met hun jongen het gehele jaar door in vaste groepen van zo'n vijftig dieren, die zelden wegtrekken. Bokken leven in meer beweeglijke roedels, die zich in de zomer en de herfst vormen. 's Zomers bevinden de mannetjes zich vaker hoger in de bergen dan de vrouwtjes. 's Winters, in de bronsttijd, zijn bokken meer solitair. Oudere bokken leven ook vaak solitair.

De bronsttijd valt in december en januari. De geitjes worden eind april, begin mei geboren, na een draagtijd van 21 tot 23 weken. Meestal krijgt een vrouwtje maar één jong per worp, soms twee. De moeder beschermt haar jong door vijanden aan te vallen met de hoorns of door ze af te leiden. De jongen worden zes tot zeven maanden gezoogd. De vrouwtjes zijn na drie tot zes jaar geslachtsrijp.

De alpensteenbok wordt maximaal achttien jaar oud. Veel steenbokken sterven door lawines. Vooral mannetjes, die hoger in de bergen leven, zijn hier gevoelig voor.

Leefgebied[bewerken]

Alpensteenbokken leven hoog in de bergen op een hoogte tussen de 2000 en 3500 meter. Ze grazen voornamelijk op alpenweiden, boven de boomgrens. In de lente begeven ze zich ook onder de boomgrens, om daar te grazen van de verse jonge grassen.

Vroeger kwam de alpensteenbok in de gehele Alpen voor, maar door overbejaging werd het aantal gereduceerd tot slechts één kudde in het Gran Paradiso Nationaal Park in Italië. Hierna zijn verscheidene succesvolle herintroductiecampagnes begonnen, onder andere in Zwitserland. Ook in Frankrijk slaagde de introductie via het nationaal park van de Vanoise en het grootste NP in dat land, het nationaal park van de Ecrins. Met dat het dier niet meer bejaagd wordt kunnen veel Ski-alpinisten het tot een paar meter naderen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de vroege lente rond de Col du Lautaret. Een oud mannetje wordt hier reeds jaren gevonden afdalend ten zuiden van de col, grazend rond einde maart, begin april op de eerst vrijgekomen graslanden. Dit bekende dier wordt er makkelijk gefotografeerd op een afstand van 5 m.

Externe links[bewerken]