Alpina (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alpina Burkard Bovensiepen GmbH
Alpina
Oprichting 1965
Sleutelfiguren Vlag van Duitsland Duitsland
Burkard Bovensiepen
Hoofdkantoor Buchloe, Duitsland
Producten Auto's
Website (en) (de) Alpina's officiële site
Portaal  Portaalicoon   Economie

Alpina is een Duitse automobielconstructeur, die zijn gamma baseert op BMW-modellen. Daarom krijgt elk model ook de BMW-prefix, zoals in bijvoorbeeld de BMW Alpina B3 Bi-Turbo. De slogan van Alpina was jarenlang: Perfektion im Detail.

De "B" als prefix bij de naam van de modellen staat voor benzine, de "D" staat voor diesel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1963 lanceerde BMW de BMW 1800, die een jaar na de BMW 1500 kwam. Deze was veel pittiger dan zijn voorganger en dit ontgoochelde dus de mensen die net een 1500 hadden gekocht. Burkhard Bovensiepen creëerde als jonge ingenieur eenzelfde vermogen bij de 1500 als bij de 1800 door een dubbele carburator.

De volgende modellen waren van de 02-reeks en Bovensiepen besloot door te gaan met tuningkits te leveren. De BMW 2002ti was het topmodel van BMW, maar de BMW Alpina 2002 was sneller. In 1973 lanceerde Alpina de BMW Alpina 2002tii, die even snel en tegelijk zuiniger te zijn dan het toenmalige topmodel van BMW, de 2002 Turbo.

Vanaf 1968 was het merk aanwezig in het Europese Toerwagenkampioenschap. In 1970 en 1973 wonnen ze dit kampioenschap en in 1970 wonnen ze ook de 24 uur van Francorchamps. Coureurs die voor Alpina reden zijn onder andere: Derek Bell, Harald Ertl, Hans Stuck, James Hunt, Niki Lauda en Jacky Ickx. In 1978 stopte Alpina met competitie na een tiental jaar. De voornaamste reden hiervoor was dat het bedrijf ondertussen officieel erkend werd als autoconstructeur.

Alpina wist haar plaats op de markt te behouden door te innoveren: vanaf 1985 kregen alle modellen een katalysator en in 1992 werd het de allereerste constructeur met de (voorloper van) een manueel/sequentieel bedienbare automaat (Switch-Tronic). In 1996 lanceerde het merk de elektrisch verwarmde katalysator, die een enorme vooruitgang betekende op vlak van de uitstoot van schadelijke gassen.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Alpina B3 Touring Allrad
Alpina B4 S Bi-Turbo Cabrio
Alpina D5 S Allrad
Alpina B6 Cabrio Edition 50
Alpina B7 Langversion Allrad

Huidig[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie BMW Alpina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.