Naar inhoud springen

Althaeastruik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Althaeastruik
Althaeastruik
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Malvales
Familie:Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
Geslacht:Hibiscus
Soort
Hibiscus syriacus
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Althaeastruik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De althaeastruik (Hibiscus syriacus) of tuinhibiscus is een plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). De plant komt van nature voor in een groot gedeelte van Azië. Het is de nationale bloem van Zuid-Korea. Het is een van de weinige Hibiscus-soorten, die in België en Nederland in de tuin kan worden geplant, omdat hij winterhard is.

De plant is in Europa al lang in cultuur. In Engeland wordt de plant 'Syrian Kermie' genoemd. Naar aanleiding van deze naam heeft Carl Linnaeus de plant zijn botanische naam gegeven.

Het is een bladverliezende struik of kleine, houtige heester, die in het westen van Europa 2-3 m hoog kan worden. De appelgroene, 4–8 cm grote, ovale bladeren zijn drielobbig. De 5-10 cm brede bloemen verschijnen solitair in de bladoksels van de bovenste bladeren aan de jonge scheuten. Er bestaan vele cultivars met enkele, halfgevulde en gevulde bloemen. De bloemkleuren kunnen wit, blauw, roze, rood en paars zijn.

De althaeastruik komt vrij laat in blad, gewoonlijk pas in mei, in sommige jaren zelfs pas in juni. In zonnige zomers kan de struik van augustus tot oktober bloeien, maar in regenachtige zomers kunnen de ongeopende bloemknoppen afvallen. De plant doet het goed in wat lossere grond, op een zonnige plek.