Alticom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Alticom
Zendstation Smilde: betonnen mast van Alticom
Zendstation Smilde: betonnen mast van Alticom
Oprichting 2007
Oprichter(s) TDF Groep
Eigenaar Infracapital
Sleutelfiguren Ed Boerema, CEO van Alticom
Hoofdkantoor Zwolle
Werknemers 14
Producten opstelpunten antennes
datacenter diensten
Sector telecommunicatie en ICT
Website www.alticom.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Alticom is de eigenaar van 33 torens en masten voor telecommunicatie in Nederland[1].

Het bedrijf[bewerken]

Alticom was de Nederlandse tak van het Europese bedrijf TDF Groep. TDF biedt transmissie-diensten aan in Frankrijk, Duitsland, Finland, Hongarije, Spanje, Polen, Estland en Monaco[2], maar doordat TDF in juni 2011 al haar aandelen in haar Nederlandse tak Alticom verkocht aan Infracapital Partners LP is TDF niet meer actief op de Nederlandse markt.

Verhoudingen[bewerken]

Voor de bekende hoge zendmasten zoals de Gerbrandytoren of voor het deels eerder ingestorte zendstation Smilde (2011) is de betonnen toren van Alticom maar is de stalen mast daarbovenop eigendom van TenneT-dochterbedrijf NOVEC. En het terrein waar de toren op staat is vervolgens weer eigendom van KPN, behalve de eerste 3 meter rond de basis van de toren. Volgens een medewerker van Alticom kan deze ingewikkelde constructie één van de redenen zijn van de brand in 2011 in Hoogersmilde waardoor de stalen mast van Novec instortte[3]

Diensten[bewerken]

Alticom is zelf geen exploitant van zenders: ze is geen mobiele telecommunicatie-aanbieder en ze is ook geen exploitant van TV- of radiozenders. Ze verhuurt haar opstelpunten aan derden. Aanbieders van dit soort diensten kunnen bij Alticom ruimte aan de (buitenkant van de) mast huren voor het plaatsen van antennes en/of ruimte in de mast voor het plaatsen van de benodigde zend- en ontvangstapparatuur.

Sinds de ontmanteling van het landelijk dekkende netwerk voor analoge televisie is er veel ruimte vrijgekomen in de masten. Deze ruimtes zijn omgebouwd tot datacenters en worden aangeboden aan aanbieders van ICT-diensten voor regionale datacenters.[4]

Datacenters[bewerken]

De ruimtes in de Alticom-masten zijn ingericht als IT-ruimtes om door derden gebruikt te worden als regionale datacenters. Mede vanwege het gebruik van de masten als omroepzenders, die zijn aangewezen als de officiële calamiteitenzenders in geval van grote calamiteiten beschikken de locaties over alle faciliteiten die de beschikbaarheid van elektriciteit en verbindingen garanderen: zo zijn alle locaties via meerdere glasvezelkabels verbonden met andere locaties en zijn er diverse onafhankelijke aanbieders van verbindingen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om alternatieve verbindingen zoals straalverbindingen te realiseren[2].

Bronnen en referenties[bewerken]

  1. Landelijke dekking, website Alticom, bezocht 14 september 2011
  2. a b Alticom Datacenters, brochure Alticom, bezocht 14 september 2011
  3. Zendmast was onveilig, de Volkskrant, 16 juli 2011, bezocht 14 september 2011
  4. Creatieve oplossingen voor regionale datacenters, website Alticom, bezocht 14 september 2011