Alternatieve cultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alto (cultuur))
Adolescenten die zich door hun alternatieve kleding, kapsels en make-up uiten als metalheads.

Alternatieve cultuur is een parapluterm voor cultuur die zich buiten of aan de rand van de populaire cultuur of mainstreamcultuur bevindt. Meestal valt alternatieve cultuur onder een of meerdere subculturen of jeugdculturen. Verschillende uitingen van alternatieve cultuur hebben niet noodzakelijk veel gemeen, behalve dat ze zich op een bepaalde manier afzetten tegen massacultuur en zo afwijken van de norm. In die zin is alternatieve cultuur vergelijkbaar met tegencultuur.

Terminologie als 'alternatieve cultuur' en 'alternatieveling' erkent de diversiteit aan verschillende subculturen en culturele uitingen niet. In de alternatieve cultuur identificeert men zich vaker met een specifieke subcultuur, zoals punk, grunge, metal, emo, gothic, scene of hipster. Alternatieve cultuur los van een bepaalde subcultuur is evengoed mogelijk.

Woorden als alto (in Nederland) of alternativo (in Vlaanderen) worden voornamelijk denigrerend gebruikt door mensen die alternatieve cultuur willen bekritiseren. Het Vlaamse stereotype van de alternativo of alternatieveling heeft bovendien een politieke dimensie: de term lijkt voorbehouden voor mensen met een linkse ideologie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]