Alto (subcultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Op een paard met motorstuur een popconcert bezoeken in het leer en met een hanekam kan als alternatief worden bestempeld, met een neiging naar punk

Alto (Nederlands) of Alternativo (Vlaanderen) is een benaming voor elke alternatieve kledingstijl of levenswijze die niet behoort tot de mainstream jeugdculturele stroming of een andere subcultuur. De naam stamt af van het woord alternatief. De term zelf is een catch-all phrase, die voornamelijk door de media, of in een denigrerende manier, wordt gebruikt. Leden van deze jeugdcultuur zien zichzelf over het algemeen niet als 'alto's' (hoewel een groot deel van de jongere generatie denkt dat alto een subcultuur op zich is), maar eerder als punker, grunger, metalhead, emo, gothic of lid van een andere alternatieve muziekstijl.

De kledij van alternativo's is gevarieerd, omdat het een term is die meerdere jeugdculturen omvat en een niet opzichzelfstaande cultuur is. Aangezien de stroming constant evolueert is er geen gangbare ideologie aan te verbinden. Nihilistische of anarchistische denkbeelden, gecombineerd met een cynische houding komen voor, maar ook meer oppervlakkige denkbeelden. De stroming, voor zover het er een betreft, kenmerkt zich door zich af te zetten van de, over het algemeen, gangbare populaire muziek. Waar muziekzenders als MTV en TMF vooral pop, dance en hiphop uitzenden, luisteren alto's naar obscuurdere of minder populaire acts die zich binnen het brede spectrum van rock en metal bevinden.

De muziekstijlen van alto's omvatten onder andere punk, emocore, gothic, new wave, indierock, grunge, artrock, hardrock en metal.

Hoewel het voorkomt dat alternativo's met hippies geassocieerd worden verschillen deze stromingen echter sterk van elkaar.

Vaak liggen de interessegebieden van alto's naast een specifieke muziekvoorkeur ook bij andere vormen van jeugdcultuur, bijvoorbeeld:

Omdat de stroming zich niet beperkt tot een bepaald gebied, sociale klasse of ideologie is ze alom vertegenwoordigd in de maatschappij.