Aluf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Benny Gantz gepromoveerd tot Rav Aluf

Aluf (Hebreeuws: אלוף, letterlijk 'kampioen' of "leider van een groep" in het Bijbels Hebreeuws; Arabisch: ألوف, geromaniseerd: 'Ālūf) is een hoge militaire rang in het Israëlisch defensieleger (IDF).

Deze rang is gelijk aan de bekende rangen:

Naast de aluf-rang zelf, zijn er vier andere rangen die afgeleid zijn van het woord. Samen vormen ze de vijf hoogste rangen in de IDF.

Behalve dat het een militaire rang is, wordt "Aluf" ook gebruikt in een civiele context, met name in de sport, wat "kampioen" betekent.

Afleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De term aluf komt uit de Bijbel (אַלּוּף‎ ’allūp̄): de Edomieten gebruikten het als een adellijke rang, terwijl de latere boeken van de Tenach het ook gebruiken om Israëlitische kapiteins te beschrijven, b.v. Zacharia 9:7, 12:5-6 en later, bijvoorbeeld Psalm 55:13, waar het wordt gebruikt als een algemene term voor leraar. Het komt van een Semitische stam die "duizend" betekent, waardoor een 'allūp̄ degene is die duizend mensen beveelt. De grondtekst verbindt echter het woord dat wordt gebruikt om de hertogen van Edom te beschrijven, met een andere wortel "alf" die een leraar aanduidt en de wortel voor het dierlijke 'os' waarvan de letter Aleph zelf is afgeleid, in plaats van eleph duizend, hoewel ze beide bestaan ​​uit dezelfde 3 letters.

Rangen[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot veel andere landen betekenen alle rangen bij de IDF het zelfde voor alle krijgsmachtonderdelen.

Krijgsmacht onderdeel Generaal veldofficieren
IDF
רב-אלוף

Rav aluf

אלוף

Aluf

תת-אלוף

Tat aluf

אלוף משנה

Aluf mishne

סגן-אלוף

Sgan aluf

Afkorting רא״ל

Ra'al

אלוף

Aluf

תא״ל

Ta'al

אל״ם

Alam

סא״ל

Sa'al


Bekende benamingen Luitenant-generaal Majoor generaal Brigadier generaal Kolonel Luitenant kolonel

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]