Alwin Berger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alwin Berger
Alwin Berger in 1906
Alwin Berger in 1906
Geboren 28 augustus 1871
Overleden 21 april 1931
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting A.Berger
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Alwin Berger aan te duiden bij het citeren van een botanische naam.
In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal:  Biologie

Alwin Berger (Möschlitz, 28 augustus 1871 - Stuttgart, 21 april 1931) was een Duits botanicus. Hij heeft bijgedragen aan de nomenclatuur van vetplanten, voornamelijk van agaves en cactussen.

Biografie[bewerken]

Berger werkte in de botanische tuinen in Dresden en Frankfurt am Main. Hij was van 1897 tot 1914 conservator van de Giardini Botanici Hanbury, een botanische tuin die onder het bestuur valt van de Universiteit van Genua in Italië. Nadat hij van 1914 tot 1919 verder onderzoek had verricht in Duitsland, ging Berger voor drie jaar in de Verenigde Staten studeren. De laatste jaren van zijn leven was hij directeur van de afdeling plantkunde in het natuurhistorisch museum in Stuttgart.

Werk[bewerken]

Zijn grootste werk, Die Agaven, werd gepubliceerd in 1915 en beschreef 274 soorten agaves. Ze werden daarbij onderverdeeld in drie secties: Littaea, Euagave en Manfreda. Hij beschreef in 1925 ook een nieuw geslacht cactussen: Roseocactus.

De geslachten Bergerocactus en Bergeranthus werden naar Berger vernoemd.