Am Römerholz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Villa Am Römerholz
Grote Galerij

De Sammlung Oskar Reinhart "Am Römerholz" is een kunstmuseum in de Zwitserse stad Winterthur. Het bevindt zich in de voormalige woning van Oskar Reinhart (1885-1965), die er zijn collectie onderbracht. Het geheel is beschermd als Zwitsers cultureel erfgoed van nationaal belang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vader Theodor Reinhart maakte fortuin in het bedrijf Gebrüder Volkart, dat handelde in koloniale waren. Oskar volgde hem op en verdiepte zich nog meer dan zijn vader in kunst. Het was zijn overtuiging dat de kunstgeschiedenis culmineerde in het impressionisme. Hij behoorde nog tot de generatie die oude en moderne kunst tegelijk verzamelde, maar de selectie van oude meesters gebeurde op picturale kwaliteiten. Thema en symboliek interesseerden hem maar matig. Het confronteren van werken uit verschillende periodes was daarentegen deel van zijn concept. De belangrijkste aankopen deed hij in de jaren 1920 in Duitsland. In 1951 schonk hij een 600 werken van Zwitserse, Duitse, Oostenrijkse kunstenaars aan de Zwitserse staat. Krachtens testament erfde die bij zijn dood in 1965 ook de woning Am Römerholz met de Europese kunstcollectie.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum bestaat uit een villa en een galerijgebouw, beiden ontworpen door de architect Maurice Turrettini. De villa is gebouwd in 1915-1918 voor de industrieel Jakob Heinrich Ziegler-Sulzer. Reinhart kocht het huis in 1924 en liet er het volgende jaar een galerij aanbouwen. In de villa liet hij stijlkamers inrichten om de kunstwerken tot hun recht de laten komen in een contemporaine context.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De uitgelezen collectie van ongeveer 200 werken biedt een overzicht van de hoogtepunten uit de Europese schilderkunst van de 14e tot de vroege 20e eeuw. Enkele beeldhouwwerken, tekeningen en tapijten zorgen voor variatie. De focus ligt op het impressionisme en in het bijzonder op Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet en Paul Cézanne. Ook voorlopers als Corot, Daumier en Courbet genieten aandacht, naast voortzetters als Van Gogh. Reinhart meed de avant-garde en liet hoogstens een vroege Picasso toe.

Onder de vroegmoderne Europese meesters zijn Hans Holbein de Jonge, Grünewald, Quinten Massijs, Gerard David, Pieter Bruegel de Oude, Frans Hals, Lucas Cranach de Oude, Bassano, Rubens, Poussin, El Greco, Chardin, Goya, Fragonard, Lorrain, Francesco Guardi en Jacopo Tintoretto.

In het park van het museum staan sculpturen van Renoir, Bourdelle en Maillol.


Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Matthias en Christina Frehner, Sammlung Oskar Reinhart «Am Römerholz», Winterthur, 1993. ISBN 3908184142
  • Mariantonia Reinhard-Felice, Sammlung Oskar Reinhart «Am Römerholz», Winterthur, 2003. ISBN 3796519520
  • Peter Wegmann (ed.), Oskar Reinhart. Mensch – Sammler – Stifter, 2012. ISBN 9783725309849

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oskar Reinhart Collection 'Am Römerholz' van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.