Amadeus van Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amadeus van Portugal

De zalige Amadeus van Portugal, of João Mendes de Silva, ook Petrus Johannes Meneses da Silva, (1420Milaan, 1482) was een Portugees ordestichter. Hij was de broer van de H. Beatrix da Silva. Hij begon zijn religieuze leven in het klooster van de hiëronymieten van Onze-Lieve-Vrouw van Santa María de Guadalupe, waar hij tien jaar bleef. Hij wilde echter graag bij de Franciscanen gaan en trok naar Italië, waar hij bij de orde aanvaard werd in Assisi. Nadien verbleef hij in verschillende kloosters, maar vooral in Milaan, waar hij de aandacht trok om zijn deugd. Onder de bescherming van de aartsbisschop van Milaan stichtte hij het klooster van "Maria van de Vrede" (1469), dat het centrum werd van een Franciscaanse hervorming. De algemene overste van de orde, Francesco della Rovere, de latere paus Sixtus IV, nam hem eveneens in bescherming en vroeg hem als persoonlijk biechtvader. Er werden stichtingen gedaan in de rest van Italië, zo ook in Rome. Hij stierf in Milaan in 1482.

Door bovennatuurlijke gunsten die door zijn tussenkomst werden bekomen, verspreidde zijn verering zich. De kloosters die hij had gesticht, vormden na zijn dood een afzonderlijke tak van de franciscanen; de kloosterlingen werden "amadeeërs" of "amadisten" genoemd. Zij hadden 28 vestigingen in Italië, met het hoofdhuis in Rome. Paus Innocentius VIII schonk hun het klooster van San Genesto nabij Cartaghena in Spanje (1493). De opvolgers van João, Georges de Val-Camonique, Gilles de Montferrat, Jean Allemand en Bonaventura de Cremona, zorgden voor het voortbestaan van de erfenis in zijn oorspronkelijke geest, totdat paus Pius V de orde ophief, samen met andere gelijkaardige takken van de franciscanen, om hen onder te brengen in één grote familie van minderbroeders (1568).

Amadeus was de auteur van De revelationibus et prophetiis, vermeld door Nicholas Antonio. Hij wordt als heilige vereerd en zijn feestdag is op 10 augustus.