Amancio Ortega Gaona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Amancio Ortega Gaona (Leon, Spanje, 28 maart 1936) is een Spaanse designer en ondernemer en volgens Forbes met een vermogen van 82 miljard dollar tijdelijk de op een na rijkste man van de wereld.[1]. Hij is bestuursvoorzitter en, samen met zijn toenmalige vrouw Rosalía Mera, oprichter van de Inditex Groep (Industrias de Diseño Textil Sociedad Anónima). Tegenwoordig woont hij met zijn tweede vrouw in het centrum van A Coruña. Hij is supporter van de Spaanse voetbalclub Deportivo de La Coruña. Ortega heeft drie kinderen.

Als gevolg van het werk van zijn vader, een spoorwegarbeider, kwam Ortega op 14-jarige leeftijd naar A Coruña. Hij begon als boodschappenjongen voor verschillende kledingzaken in A Coruña, het centrum van de Spaanse textielindustrie. In 1963 begon Ortega een eigen zaak voor fabricage en verkoop van badjassen, Confecciones Goa. In 1975 opende hij zijn eerste winkel onder de naam Zara, wat zou uitgroeien in een enorm populaire keten van kledingzaken.

Hij is voor 59.29% eigenaar van de Inditex group waar de merken Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Tempe, Stradivarius, Pull&Bear, Often en Lefties toebehoren en heeft meer dan 14.000 werknemers in dienst.

In oktober 2015 was hij even de rijkste man ter wereld, volgens zakenblad Forbes.[2]