Naar inhoud springen

Amancio Ortega Gaona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amancio Ortega Gaona
Amancio Ortega Gaona
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Spanje
Geboortenaam Amancio Ortega Gaona
Geboortedatum 28 maart 1936
Geboorteplaats Busdongo de Arbas
Werk
Beroep ondernemer, zakenpersoon, filantroop
Familie
Echtgenoot Rosalía Mera, Flora Pérez
Kinderen Sandra Ortega Mera, Marcos Ortega Mera, Marta Ortega
Persoonlijk
Woonplaats A Coruña
Talen Spaans, Galicisch
Moedertaal Galicisch
Diversen
Website Officiële website
handtekening
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Amancio Ortega Gaona (Leon, Spanje, 28 maart 1936) is een Spaanse designer en ondernemer. Hij is bestuursvoorzitter en, samen met zijn toenmalige vrouw Rosalía Mera, oprichter van de Inditex Groep (Industrias de Diseño Textil Sociedad Anónima). Volgens Forbes was hij in 2013 met een vermogen van 82 miljard dollar tijdelijk de op een na rijkste man van de wereld.[1] Tegenwoordig woont hij met zijn tweede vrouw in het centrum van A Coruña. Hij is supporter van de Spaanse voetbalclub Deportivo de La Coruña. Hij heeft drie kinderen.

Als gevolg van het werk van zijn vader, een spoorwegarbeider, kwam Ortega op 14-jarige leeftijd naar A Coruña. Hij begon als boodschappenjongen voor verschillende kledingzaken in A Coruña, het centrum van de Spaanse textielindustrie. In 1963 begon Ortega een eigen zaak voor fabricage en verkoop van badjassen, Confecciones Goa.[2] In 1975 opende hij zijn eerste winkel onder de naam Zara, wat zou uitgroeien in een enorm populaire keten van kledingzaken.

Hij is voor 59% eigenaar van de Inditex group waar de merken Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Tempe, Stradivarius, Pull&Bear, Often en Lefties toebehoren en had per januari 2020 meer dan 175.000 werknemers in dienst.

In oktober 2015 was hij even de rijkste man ter wereld, met een vermogen van 79,9 miljard dollar.[2]