Amanu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amanu
Eiland van Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië
Amanu (Frans-Polynesië)
Amanu
Locatie
Land Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië
Eilandengroep Tuamotueilanden
Locatie In de Grote Oceaan
Coördinaten 17° 48′ ZB, 140° 46′ WL
Algemeen
Oppervlakte 9,6 km²
Inwoners
(2017)
174
Lengte 32
Breedte 10
Detailkaart
Kaart van Amanu
In rood: eilanden behorend tot Hao.
Foto's
Satelliet foto van Amanu
Satelliet foto van Amanu

Amanui is een atol dat onderdeel is van de Tuamotueilanden in Frans-Polynesië. Het dichtst bijzijnde atol is Hao, dat 19 km zuidelijker ligt. Amanui ligt 875 km van Tahiti. Amanui valt bestuurlijk onder het eiland Hao.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het atol is ovaalvormig met een lengte van 32 km, de breedte van 10 km. De lagune heeft een oppervlakte van 9,7 km². Het atol ontstond rond de top van een vulkaan die 43,7 tot 45,9 miljoen jaar geleden 3360 m oprees vanaf de zeebodem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Mogelijk is dit eiland al waargenomen door Ferdinand Magellaan in januari 1521. Dat zou dan de eerste Europeaan zijn die het eiland passeerde. Daarna zijn er nog meer slecht gedocumenteerde vermeldingen uit de zestiende en de zeventiende eeuw. Onbetwist is de vermelding door de Spaanse zeevaarder José de Andía y Varela op 1 november 1774.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het eiland Frans bezit, er woonden toen ongeveer 100 personen. Tijdens de totale zonsverduistering van 11 juli 2010 lag het eiland dicht bij het punt van de maximale totaliteit (duur verduistering 4 min en 11 s).

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eiland komen 38 vogelsoorten voor waaronder zes soorten van de Rode Lijst van de IUCN waaronder het phoenixstormvogel (Pterodroma alba) en de endemische tuamotujufferduif (Ptilinopus coralensis) en tuamotukarekiet (Acrocephalus atyphus).[1]

Zie de categorie Amanu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.