Oeveramarant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amaranthus rudis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oeveramarant
Amaranthus tuberculatus drawing.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Magnoliopsida
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Amaranthaceae (Amarantenfamilie)
Geslacht:Amaranthus
Soort
Amaranthus rudis
J.D.Sauer
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De oeveramarant (Amaranthus rudis) is een plant uit de Amarantenfamilie (Amaranthaceae), het eerst beschreven door J.D. Sauer. Deze soortnaam is een synoniem voor Amaranthus tuberculatus (Moq.) Sauer.[1][2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De oeveramarant is een eenjarige plant die 90-200 cm hoog wordt en groen-roodpaarse bloemen heeft. De plant is eenslachtig en tweehuizig. De soort is door een waslaag glanzend en heeft een vijfbladig, vrouwelijk bloemdek. De steelblaadjes zijn duidelijk korter dan de buitenste bloemdekbladen. Smalle, lange bladeren en de aanwezigheid van 3 of 4 stijlen zijn kenmerkend voor deze soort. De groene of roodpaarse bloeiwijze bestaat uit eindstandige, onbebladerde schijnaren. Ook zijn er nog enkele bladokselstandige schijnaren aanwezig. De vruchten springen overdwars open. Bestuiving geschiedt door middel van de wind, waarbij het pollen een allergische reactie kan opwekken.

Ecologie en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De oeveramarant is een zeer zeldzame soort. De plant staat op zonnige, vochtige tot natte, voedselrijke bodems, bestaande uit leem en kleiige leem. Deze amarant heeft een voorkeur voor omgewerkte grond. De oeveramarant kan ook op drogere en armere grond groeien, maar blijft dan duidelijk kleiner. De plant groeit op oevers van waterstromen, kleine plassen en vijvers, in voedselrijke moerassen en op moddervlakten. Verder ook op vochtige plaatsen in akkers en weilanden, zandopslagplaatsen en ruderale plekken. De plant stamt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar hij zich gedraagt als invasieve soort en is ook op een paar plaatsen in Europa opgedoken.

Verspreiding in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is oeveramarant rond 2017 gevonden op enkele plaatsen in het Rivierengebied.[3]