Amazon Web Services

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amazon Web Services
Logo
Onderdeel van Amazon.com
Oprichting maart 2006
Sleutelfiguren
Producten
Omzet Gestegen $35,03 miljard (2019)
Winst Gestegen $7,2 miljard (2018)
Website aws.amazon.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Amazon Web Services (AWS) is een bedrijfsonderdeel van Amazon.com dat voorziet in webdiensten en cloudcomputing.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het AWS-platform werd gelanceerd in juli 2002. In de beginfase bestond het platform uit slechts een paar verschillende hulpmiddelen en diensten. Eind 2003 werd het AWS-concept opnieuw openbaar geformuleerd toen Chris Pinkham en Benjamin Black een paper presenteerden waarin een visie werd beschreven voor Amazons retailinfrastructuur die volledig gestandaardiseerd en geautomatiseerd was, en in hoge mate afhankelijk zou zijn van webservices voor diensten zoals opslag van gegevens.

Amazon Web Services werd officieel opnieuw gelanceerd op 14 maart 2006, waarbij de drie eerste serviceaanbiedingen van Amazon: S3 cloudopslag, SQS en EC2 werden gecombineerd. Het AWS-platform bood vanaf dat moment online diensten aan voor ontwikkelaars, websites, applicaties en bedrijven.

Begin 2018 lanceerde Amazon een dienst voor schaalbaarheid op AWS. Dit is een methode voor cloudcomputing waarbij de hoeveelheid beschikbare bronnen in een serverfarm eenvoudig groter of kleiner kan worden gemaakt, naargelang de behoefte aan rekenkracht.

Diensten en locaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 had AWS operatiecentra in 22 regio's. Enkele grote klanten van AWS zijn NASA, Netflix en het merendeel van Duitse beursgenoteerde bedrijven.

Vanaf 2020 levert AWS ruim 175 producten en diensten, waaronder computatie (rekenkracht), opslag, netwerken, databases, analyse, applicatiediensten, software-implementatie, beheer- en programmeertools.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website van AWS
Zie de categorie Amazon Web Services van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.