Amazonen-Werke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amazonen-Werke H Dreyer GmbH & Co. KG
Amazonen-Werke
Oprichting 1883
Oprichter(s) Heinrich Dreyer
Sleutelfiguren Christian Dreyer

Justus Dreyer

Hoofdkantoor Hasbergen-Gaste, Duitsland
Werknemers 1.700 (2012)
Producten kunstmeststrooiers, spuit machines, zaaimachines, grond bewerkings machines, sportvelden en park beheer machines
Omzet €460 miljoen (2012)
Website www.amazone.de
Portaal  Portaalicoon   Economie

Amazonen-Werke H Dreyer GmbH & Co. KG is een Duitse fabrikant van agrarische machines. Het bedrijf en de fabriek zijn gegrondvest in 1883 door Heinrich Dreyer en de locatie van de hoofdfabriek is in Hasbergen-Gaste, vlak bij Osnabrück.

Op dit moment produceert Amazone een breed programma van producten, kunstmeststrooiers, spuitmachines, zaaimachines, grondbewerkingsmachines, machines voor beheer van sportvelden en parken en meer. Het logo is een Amazone met pijl-en-boog op een paard. De agrarische-machines worden voorgesteld door een oranje logo en de hovenierslijn door een groen logo. De agrarische-machines hebben een groen met oranje kleurschema, de hovenierslijn is groen met beige.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Heinrich Dreyer wilde een naam geven aan zijn succesvolle machines. Hij vroeg aan een vriend, een leraar in Gaste, wat hij ervan dacht. De vriend vertelde Heinrich dat de machine erg mooi en sterk leek. Deze twee attributen herinnerde de vriend van Heinrich Dreyer aan de Amazonen. In de Griekse mythologie, Amazone is een held, sterk en een erg mooie vrouw[1].

20e eeuw[bewerken]

Frau Dreyer als de eerste Amazone

Heinrich Dreyer begon het bedrijf in 1883, alhoewel de familie Dreyer al eerder met het maken van machines begonnen was. De eerste machines die in productie gingen waren graanschoonmaakmachines, later ploegen, cultivators, aardappelsorteermachines en in 1915 werd de eerste kunstmeststrooier op de markt gezet. Al vrij spoedig begon Heinrich met het exporteren van zijn machines; in 1906 werden de eerste graanschoonmaakmachines verkocht naar Valparaíso in Chili. Zijn slagzin: "We moeten naar de buitenland" (om te verkopen) werd bekendgemaakt.

In 1942 werd de eerste aardappelrooier geïntroduceerd in de markt, in 1949 de zaaimachines en 1959 een mestverspreider. In 1960 werden de dubbele-schijf ZA kunstmeststrooiers en D4 zaaimachines een groot succes, dit hielp Amazone om de marktleider te worden. In 1967 begon het bedrijf met ploegen en landbewerkings machines en ontwikkelde de eerste Amazone aftakas aangedreven machines die met een zaaimachine in combinatie werkte. Later na de Duitse hereniging van Oost en West werd een variëteit van passieve grondbewerkingsmachines op de markt gebracht door de overname van BBG.

Nieuwe millennium[bewerken]

Amazone BoniRob Veldrobot ontwikkelingsproject

In 2009 nam Amazone een fabriek over in Hude voor de productie van grote zaaimachines en begon met een productielocatie in Leeden, vlak bij Tecklenburg, Duitsland, met de ontwikkeling van een zelfrijzende spuitmachine, de Pantera. Ook de Bonirob, een autonome robot voor research of de individuele plant en ander experimenteel onderzoek, werd geïntroduceerd en deze robot werd ontwikkeld in samenwerking met de Hochschule Osnabrück, Robert Bosch GmbH en andere partners.

In januari 2010 werd een nieuwe testhal voor kunstmeststrooiers geopend in Hasbergen-Gaste. Deze hal helpt het bedrijf om complete strooitesten te doen met een werkbreedte tot en met 72 meter. Ook kunnen nieuwe kunstmestsoorten bestudeerd worden. Deze informatie kan dan snel in de database beschikbaar gesteld worden, dit betekent dat klanten die vragen hoe ze hun machines moeten afstellen makkelijk een accuraat antwoord kunnen krijgen. Deze testhal is uniek en bestaat uit een laboratorium, waar alle verschillende kunstmeststoffen met een wereldwijd gebruik wordt getest. Amazone is de enige middelgrote fabrikant die zo een testhal heeft.

Na het grote succes van de eerste "Amatechnica", een dag in mei 2005 waar alle Amazone-machines in het veld werden getoond, stationair en in gebruik, werd dit evenement herhaald in september 2010. Klanten en toekomstige geïnteresseerde van de hele wereld konden de demonstraties van de gespecialiseerde Amazone-machines bijwonen.

In februari 2011 werd de opslagtechnologie, een afdeling van Amazone gespecialiseerd in grote opslaggebouwen, verkocht aan een nieuw gevormd bedrijf, AM Technik GmbH[2].

Organisatie[bewerken]

Amazone hoofdkantoor in Hasbergen-Gaste vlak bij Osnabrück, Duitsland

Heinrich Dreyer, de oprichter van het bedrijf had twee zonen. Het werd besloten dat elk zoon 50% eigendom kreeg. In de derde generatie kon maar een kind van elke zoon in het bedrijf komen. Amazone is nu in de vierde generatie met Christian Dreyer, de zoon van Klaus Dreyer en Justus Dreyer, de zoon van Heinz Dreyer. Beide vaders zijn ook nog actief in het bedrijf. Er werken ongeveer 1500 werknemers. Amazone exporteert hun producten naar meer dan 70 landen, het export percentage was 75% in 2009. De meeste klanten zijn boeren, loonwerkers, co-operaties, gemeentes en parken.

Amazone heeft fabrieken in de volgende plaatsen [3]:

In Duitsland heeft Amazone kantoren in Rendsburg, Gottin, Winningen-Mosel, Altheim-Landshut, en Gablingen[4].

Er zijn zes verkoopvestigingen in Europa: Engeland, Frankrijk, Polen, Hongarije en Rusland.

Producten[bewerken]

Hier zijn een paar foto's van producten van Amazone:

Literatuur[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]