Amazonen-Werke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amazonen-Werke H Dreyer GmbH & Co. KG
Amazonen-Werke
Oprichting 1883
Oprichter(s) Heinrich Dreyer
Sleutelfiguren Christian Dreyer

Justus Dreyer

Hoofdkantoor Hasbergen-Gaste, Duitsland
Werknemers 1.700 (2012)
Producten kunstmeststrooiers, spuitmachines, zaaimachines, grondbewerkingsmachines, sportvelden en parkbeheermachines
Omzet € 460 miljoen (2012)
Website www.amazone.de
Portaal  Portaalicoon   Economie

Amazonen-Werke H Dreyer GmbH & Co. KG is een Duitse fabrikant van agrarische machines. Het bedrijf en de fabriek zijn gegrondvest in 1883 door Heinrich Dreyer en de locatie van de hoofdfabriek is in Hasbergen-Gaste, vlak bij Osnabrück.

Op dit moment produceert Amazone een breed programma van producten, kunstmeststrooiers, spuitmachines, zaaimachines, grondbewerkingsmachines, machines voor beheer van sportvelden en parken en meer. Het logo is een Amazone met pijl-en-boog op een paard. De agrarische machines worden voorgesteld door een oranje logo en de hovenierslijn door een groen logo. De agrarische machines hebben een groen-oranje kleurschema, de hovenierslijn is groen met beige.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Heinrich Dreyer wilde een naam geven aan zijn succesvolle machines. Hij vroeg aan een vriend, een leraar in Gaste, wat hij ervan dacht. De vriend antwoordde dat de machine heel mooi en sterk leken. Dit herinnerde hem aan de Amazonen. In de Griekse mythologie is een Amazone een heldin en een sterke, mooie vrouw.[1]

20e eeuw[bewerken]

Frau Dreyer als de eerste Amazone

Heinrich Dreyer begon het bedrijf in 1883, alhoewel de familie Dreyer al eerder met het maken van machines begonnen was. De eerste machines die in productie gingen, waren graanschoonmaakmachines, later ploegen, cultivators en aardappelsorteermachines, en in 1915 werd de eerste kunstmeststrooier op de markt gezet. Al vrij spoedig begon Heinrich zijn machines te exporteren; in 1906 werden de eerste graanschoonmaakmachines verkocht naar Valparaíso in Chili. Zijn slagzin: "We moeten naar de buitenland" (om te verkopen) werd bekendgemaakt.

In 1942 werd de eerste aardappelrooier geïntroduceerd in de markt, in 1949 de zaaimachines en 1959 een mestverspreider. In 1960 werden de dubbele-schijf-ZA-kunstmeststrooiers en D4-zaaimachines een groot succes, wat Amazone hielp marktleider te worden. In 1967 begon het bedrijf met ploegen en landbewerkingsmachines en ontwikkelde het de eerste door een 'Amazone-aftakas' aangedreven machines die in combinatie met een zaaimachine werkten. Later, na de Duitse hereniging van Oost en West, werd een variëteit van passieve grondbewerkingsmachines op de markt gebracht door de overname van BBG.

Nieuwe millennium[bewerken]

Amazone BoniRob Veldrobot ontwikkelingsproject

In 2009 nam Amazone een fabriek over in Hude voor de productie van grote zaaimachines en begon met een productielocatie in Leeden, vlak bij Tecklenburg, Duitsland, met de ontwikkeling van een zelfrijzende spuitmachine, de Pantera. Ook de Bonirob, een autonome robot, werd geïntroduceerd, in samenwerking met de Hochschule Osnabrück, Robert Bosch GmbH en andere partners.

In januari 2010 werd een nieuwe testhal voor kunstmeststrooiers geopend in Hasbergen-Gaste. Deze hal helpt het bedrijf complete strooitesten te doen met een werkbreedte tot en met 72 meter. Ook kunnen daar nieuwe kunstmestsoorten bestudeerd worden. Deze informatie kan dan snel in de database beschikbaar gesteld worden, zodat klanten die vragen hoe ze hun machines moeten afstellen gemakkelijk een accuraat antwoord kunnen krijgen. Deze testhal is uniek en bestaat uit een laboratorium, waar alle verschillende kunstmeststoffen met een wereldwijd gebruik worden getest. Amazone is de enige middelgrote fabrikant die zo'n testhal heeft.

In februari 2011 werd de opslagtechnologie, een afdeling van Amazone gespecialiseerd in grote opslaggebouwen, verkocht aan een nieuw gevormd bedrijf, AM Technik GmbH.[2]

Organisatie[bewerken]

Amazone hoofdkantoor in Hasbergen-Gaste vlak bij Osnabrück, Duitsland

Heinrich Dreyer, de oprichter van het bedrijf, had twee zonen. Besloten werd dat elke zoon voor 50% eigenaar werd. In de derde generatie kon maar één kind van elke zoon in het bedrijf komen. Amazone is nu in de vierde generatie met Christian Dreyer, de zoon van Klaus Dreyer en Justus Dreyer, de zoon van Heinz Dreyer. Beide vaders zijn ook nog actief in het bedrijf. Er werken ongeveer 1500 werknemers. Amazone exporteert zijn producten naar meer dan 70 landen, het exportpercentage was 75% in 2009. De meeste klanten zijn boeren, loonwerkers, co-operaties, gemeenten en parken.

Amazone heeft fabrieken in de volgende plaatsen:[3]

In Duitsland heeft Amazone kantoren in Rendsburg, Gottin, Winningen-Mosel, Altheim-Landshut en Gablingen.[4]

Er zijn zes verkoopvestigingen in Europa: Engeland, Frankrijk, Polen, Hongarije en Rusland.

Producten[bewerken]

Enkele producten van Amazone:

Literatuur[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]