Ambilight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van Ambilight

Ambilight is een afkorting van het Engelse Ambient Lighting. Het is een in 2002 door Philips Research en het toenmalige Philips ASA-Lab in Eindhoven ontwikkelde gadget, bedoeld om de beleving van het televisie kijken meer intens te maken. De technologie is ontwikkeld met raadpleging van consumenten, filmproducenten en theaterlichtexperts. Het projectteam bestond uit experts op het gebied van licht, beeld analyse, software engineering en psychologie. Philips heeft meerdere patenten op het Ambilightsysteem.

De technologie is een achtergrondverlichtingssysteem en is bedoeld om de beleving van met name het film kijken te verbeteren. Het systeem analyseert real-time de inkomende televisiesignalen en produceert een achtergrondverlichting die naadloos past bij wat op een scherm wordt weergegeven.

De eerste Ambilight televisie kwam al in 2004 op de markt en in 2006 bracht Philips achtereenvolgens Ambilight 3 en Ambilight 4 uit. Deze systemen hebben ook verlichting aan de boven en onderzijde van de televisie, en bovendien zijn latere Ambilightsystemen meer granulair. Sinds 2007 worden ook de randen van het TV-scherm verlicht.