Ambon (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ambon
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Wapen van Ambon
Wapen van Ambon
Ambon (Indonesië)
Ambon
Situering
Eiland Ambon
Provincie Molukken
Tijdzone +9
Coördinaten 3° 42′ ZB, 128° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 377 km²
Inwoners
(2022)
348.225
Politiek
Burgemeester Richard Louhenapessy
Overig
Netnummer(s) 0911
Motto Bersatu Manggurebe Maju
Code desa 8171
Code Kemendagri 81.71
Website Officiële website
Detailkaart
Ambon (Molukken)
Ambon
Locatie in Molukken
Foto's
Ambon met verwoestingen tijdens gevechten in 2001
Ambon met verwoestingen tijdens gevechten in 2001
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Ambon is de hoofdstad van de Indonesische provincie van de Molukken en ligt op het gelijknamige eiland Ambon. Het is ook een belangrijke haven.

In 2005 had de stad 233.819 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ambon, in 1724-26 door Valentyn

In 1526 werd de stad een Portugese kolonie en werd het Fort Victoria gebouwd.

In 1609 namen de Nederlanders het bewind over en bleven hier de baas tot de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945. In 1926 werd het een zelfstandige gemeente met tot de Tweede Wereldoorlog Nederlandse burgemeesters. De Japanners bezetten de stad wel even in 1942. De stad werd echter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog tijdens gevechten verwoest.

Na de onafhankelijkheid werd de onafhankelijke staat Republik Maluku Selatan uitgeroepen, maar de Indonesische regering wist deze 'opstand' in 1950 met geweld te onderdrukken.

Tussen januari 1999 en 2004 vond er een gewelddadig conflict tussen christenen en moslims plaats op de Molukken. Vooral in Ambon-stad werd deze strijd in alle hevigheid gevoerd. Veel kerken, moskeeën en overheidsgebouwen zijn gedurende die periode afgebrand. Voorheen waren er wel wijken die overwegend christelijk of islamitisch waren, maar nu wonen christenen en moslims totaal gescheiden van elkaar. De meeste overheidsgebouwen zijn inmiddels weer opgebouwd, maar op veel plaatsen in het centrum van de stad zijn de littekens van het conflict nog steeds zichtbaar.

Ambon-stad is met afstand het belangrijkste knooppunt van de provincie en vervult een belangrijke rol voor geheel Oost-Indonesië. Aan de overkant van de Baai van Ambon (Teluk Ambon) ligt het Pattimura vliegveld met lijnvluchten naar onder andere Makassar, Jakarta, Soerabaja, Bali, Ternate en Papoea. Daarnaast doen een aantal Pelni Ferries de stad aan. Het openbaar vervoer op het eiland zelf bestaat uit de Angkotan Kota, kleine busjes die vanaf de Mardika Terminal nabij het centrum van de stad vele bestemmingen op het eiland bedienen.

De stad heeft weinig toeristische trekpleisters en mede door het gewelddadige conflict van een aantal jaar geleden komen er nauwelijks toeristen. Hoewel de stad zelf weinig te bieden heeft voor de gemiddelde toerist, is haar ligging aan het water en met de rug tegen de heuvels, erg mooi.

Ambon-stad heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren van de omliggende dorpen en eilanden, waardoor de bevolking zeer jong is. Zij komen vooral om werk te zoeken. De belangrijkste werkgever in Ambon-stad is de overheid en een baan als ambtenaar is zeer gewild aangezien het zekerheid, status en voordelen (zoals het kunnen helpen van familieleden) verschaft. Maar voor Molukkers die al langere tijd in Ambon-stad wonen of er geboren zijn, blijft het dorp van herkomst (van de familie) zeer belangrijk voor de identiteit. Bij belangrijke dorpsgebeurtenissen of op feestdagen keren dan ook veel Ambonezen terug naar het dorp van hun familie.

Burgemeester/Walikota[bewerken | brontekst bewerken]

Zicht op Ambon-stad
Het nieuwe kantoor van de provinciale overheid in Ambon

In 1921 kreeg de stad Ambon een gemeenteraad voorgezeten door de assistent-resident; in 1926 kreeg ze een eigen burgemeester.

Nederlands-Indische tijd[bewerken | brontekst bewerken]

  • J.A.F. Schut (1926-1933)
  • J. van Arkel (1933-1936)
  • H. Scheffer (1935-1937)
  • J.F. Dee (1937-1939)
  • Dr. H.D. von Meyenfeldt (1939-1942)

Indonesische tijd[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wattimena (1989)
  • Sudiyono (1995)
  • Kol. Chris Tanasale (1999)
  • Drs. Markus Jacob Papilaja (2003-nu).

Nederlandse bisschoppen van Ambon[bewerken | brontekst bewerken]

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Ambon heeft als stad vijf districten/wijken (kecamatan): Nusaniwe, Sirimau, Teluk Ambon Baguala, Teluk Ambon, Leitimur Selatan.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ambon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.