Ambystoma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ambystoma
Gevlekte salamander (Ambystoma maculatum)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie:Ambystomatidae (Molsalamanders)
Geslacht
Ambystoma
Tschudi, 1838
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ambystoma op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie
Axolotl (Ambystoma mexicanum)

Ambystoma is een geslacht van salamanders uit de familie molsalamanders (Ambystomatidae).

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De salamanders worden wel aangeduid met molsalamanders, net als de familie waartoe ze behoren. De groep werd voor het eerst wetenschappelijke beschreven door Johann Jakob von Tschudi in 1838. Oorspronkelijk werd de naam Axolotus gebruikt, ook is de groep beschreven onder namen Philhydrus en Siredon.[1] De wetenschappelijke naam Ambystoma is afgeleid van de Oudgriekse woorden ἀμβλύς, amblus (stomp) en στόμα, stoma (opening).[bron?]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende soorten worden ongeveer tien tot dertig centimeter lang en hebben een donkere lichaamskleur met lichtere vlekken of strepen. Het lichaam is vaak worstvormig, met een dorsaal afgeplatte kop en een zijdelings afgeplatte staart.[2]

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Alle soorten zijn terrestrisch en leven op de bodem. De larven kunnen zich soms ontwikkelen tot volwassen exemplaren zonder een echte gedaanteverwisseling of metamorfose. De bekendste soort is de axolotl (Ambystoma mexicanum), die meestal in de larvale vorm blijft.

Verspreidingsgebied en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 33 soorten die voorkomen in Noord-Amerika: Canada, de Verenigde Staten en Mexico.[2] Alle soorten groeien op in het water maar leven eenmaal volwassen op het land.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige soorten werden lange tijd als ondersoort beschouwd van andere soorten. Voorbeelden zijn de soorten geelgeblokte tijgersalamander (Ambystoma mavortium) en de Mexicaanse tijgersalamander (Ambystoma velasci), die lange tijd gezien werden als ondersoorten van de tijgersalamander (Ambystoma tigrinum)

Geslacht Ambystoma

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]