Holcosus festivus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ameiva festiva)
Ga naar: navigatie, zoeken
Holcosus festivus
Ameiva festiva02.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie: Teiidae (Tejuhagedissen)
Geslacht: Holcosus
Soort
Holcosus festivus
Lichtenstein, 1856
Afbeeldingen Holcosus festivus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Holcosus festivus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Holcosus festivus is een hagedis uit de familie tejuhagedissen (Teiidae).[1]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De hagedis wordt ongeveer 35 centimeter lang, waarvan meer dan de helft bestaat uit de lange staart. De lichaamskleur is donkerbruin tot bijna zwart, met op de flanken enkele dunne witgele tot witte strepen of vlekkenrijen. Ook in de nek en op de poten zitten enkele kleine witte streepachtige vlekjes, en de buik is geel tot wit. Deze soort is eenvoudig te herkennen aan de brede, lichte streep, meestal witgeel van kleur, die op de snuitpunt als vlek begint en helemaal doorloopt naar de staart. Hier wordt de streep helder blauw en wordt breder; het laatste twee derde deel van de staart is helemaal blauw, hoewel bij vrouwtjes de intensiteit minder is en vaak staalblauw tot grijs van kleur. Juvenielen zijn lichtbruin, en hebben de lichte streep al op de rug, maar deze is meestal zwartomzoomd.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Holcosus festivus komt voor in Midden-Amerika; van zuidelijk Mexico tot Costa Rica, mogelijk ook in El Salvador maar dit is niet zeker. De hagedis leeft in beboste maar open gebieden, meestal verstuivingen en zandduinen langs bosranden en heidevelden met groepjes bomen en struiken die de hagedis gebruikt als uitvalsbasis.
Het voedsel bestaat uit insecten, wormen, slakken, kleine zoogdieren en kleinere hagedissen die op de bodem gevangen worden; deze soort kan bij gevaar wel klimmen maar is overwegend een bodembewoner. De ameiva is dagactief en verschuilt zich 's nachts meestal tussen de struiken, onder stenen of in de holen van andere dieren zoals grote ratten. Het is een erg beweeglijk, actief en alert dier die bij de minste verstoring wegschiet. Plaatselijk is de soort zeer algemeen, en is niet beschermd. Als het dier wordt aangevallen, slaat hij met de staart en mikt op het gelaat, wat bij een geslaagde poging erg pijnlijk kan zijn.

Taxonomie[bewerken]

Holcosus festivus werd voor het eerst in 1856 wetenschappelijk beschreven door Martin Lichtenstein als Cnemidophorus festivus. Later is de soort toegewezen aan het geslacht Ameiva.[1] Er worden drie verschillende ondersoorten erkend, die vooral verschillen in uiterlijk en verspreidingsgebied:

Bronvermelding[bewerken]